Een initiatief van Malmberg

Goed technisch leesonderwijs, een praktijkvoorbeeld

Kinderen die goed leren lezen, ontwikkelen zich beter op school én daarbuiten. Lezen is dus een hele belangrijke vaardigheid en goed leesonderwijs is daarbij cruciaal. Maar hoe weet je of je leesonderwijs effectief is?

Advertorial

Er is veel onderzoek gedaan naar goed technisch leesonderwijs. Wat werkt en wat werkt niet? Wanneer is het leesonderwijs optimaal? Het komt erop neer dat de ontwikkeling van de leesvaardigheid van kinderen een samenspel is tussen de techniek van het lezen en de motivatie om te lezen. Daar vloeien vier kenmerken uit voort die de sleutel zijn tot succesvol leesonderwijs:

  • een doelgerichte aanpak;
  • de tekst staat centraal;
  • succeservaringen opdoen;
  • veel actief lezen.

In de praktijk

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe zorg je voor een doelgerichte aanpak en op welke manier kunnen alle kinderen succes beleven? In de bijlage is dit toegelicht aan de hand van de technisch leesmethode Karakter. Je ziet een afdruk uit het leeswerkboek waarbij per opdracht de onderliggende doelstelling beschreven is. Dit geeft een goed beeld van effectief leesonderwijs in de praktijk.

Download

Effectief lezen in Karakter

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.