Home » GIS: een ideale tool voor het onderwijs

GIS: een ideale tool voor het onderwijs

Een geografisch informatie systeem (GIS) is een technologie om ruimtelijke data inzichtelijk te maken en daar analyses op uit te voeren. Daarmee is het een ideale tool voor het onderwijs. Maar wat is GIS precies? En hoe kun je het inzetten tijdens de les? Daarover lees je meer in dit artikel.

Een geografisch informatie systeem (GIS) maakt gebruik van verschillende datasets. Die data staan vaak in verschillende tabellen en dat kan nog weleens onoverzichtelijk worden. Door deze data om te zetten in een kaart, wordt het een overzichtelijker geheel en kun je in één oogopslag allerlei informatie uit de kaart halen.

In de praktijk

Steeds meer bedrijven en organisaties maken gebruik van GIS. Zo wordt GIS door gemeentes gebruikt om de omgeving in kaart te brengen. Als er dan bijvoorbeeld aan de weg wordt gewerkt, kan de gemeente aan de hand van een analyse met deze kaart zien welke adressen erdoor worden verhinderd. Ook worden leidingen en rioleringen in kaart gebracht door bedrijven en overheidsinstanties zoals Rijkswaterstaat. De vraag naar GIS-specialisten op de arbeidsmarkt blijft maar groeien.

In het onderwijs

GIS kan niet alleen worden gebruikt door het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs – bijvoorbeeld als aanvulling op de bestaande lesstof. Door leerlingen aan de slag te laten gaan met GIS, leren ze niet alleen werken met software, maar oefenen ze ook allerlei geografische vaardigheden. Het gebruik van GIS heeft zo heel wat voordelen.

Een vakoverstijgende tool

GIS is niet alleen goed te gebruiken bij de aardrijkskundeles. Ook voor vakken als economie, biologie of geschiedenis is GIS een handig hulpmiddel. Laat leerlingen bijvoorbeeld berekenen hoeveel klanten er in een straal van vijf kilometer van een winkel wonen. Is dit genoeg om de drempelwaarde te halen? Of zet leerlingen aan het werk met milieuvraagstukken of laat ze de ontwikkeling van steden in kaart brengen. Zo kunnen leerlingen aan de hand van zelfgemaakte kaartjes verbanden leggen tussen de theorie en de praktijk.

Gratis software

Er zijn verschillende GIS-pakketten die je in de klas kunt gebruiken. Een goed pakket is QGIS, een open source GIS-programma dat je gratis kunt downloaden. QGIS is in vele talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Om de basisprincipes van dit programma onder de knie te krijgen, biedt uitgeverij Malmberg bij de methodes Humboldt en De wereld van zes eenvoudige en overzichtelijke lessen aan. Heb je interesse in het gebruik van deze QGIS lessen op school? Neem dan contact op met Falco Zwinkels.

Op de KNAG-onderwijsdag 2017 geeft Willem Korevaar samen met Richard Duivenvoorde een sessie met als onderwerp ’10 redenen om (Q)GIS in de les (te gaan) gebruiken’. Aanmelden kan via de website van de KNAG. Wil je nu al aan de slag met GIS? Bekijk dan deze actuele opdrachten.

QGIS training

Op 28 november wordt er een QGIS-training gegeven door Malmberg. Je hoeft geen GIS expert te zijn. Het is wel noodzakelijk dat je handelingen als mappen maken, bestanden opslaan en downloaden beheerst. Bekijk het programma en de link om je aan te melden.

Maak jij gebruik van GIS in je lessen? Bij welk vak? En op wat voor manier? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.