Home » Geografisch nieuws zoeken en vinden

Geografisch nieuws zoeken en vinden

In een vorig artikel voor onderwijs van morgen heb ik geschreven over het belang van actualiteit in de aardrijkskundeles. Maar waar haal je die actualiteit vandaan? En hoe bespaar je jezelf een hoop zoekwerk? In dit artikel zal ik ingaan op deze vragen.

De traditionele kranten vormen een goed vertrekpunt. Met een schaar kun je de krant te lijf gaan en geschikte artikelen bewaren in een map. Voor achtergrondartikelen is dat nog altijd een prima werkwijze. Maar voor het snellere nieuws kun je beter terecht op websites van zoals die van de NRC of de Volkskrant.

Met de komst van het internet zijn er ook veel nieuwe nieuwsleveranciers gekomen. De bekendste is Nu.nl met interessante ‘dochters’ zoals bijvoorbeeld Nu Wetenschap. Voor geografen is ook de Geo Persdienst een noemenswaardige tip. Check daarnaast geregeld The Atlantic Cities met artikelen over grootstedelijke gebieden op aarde.

Steeds meer nieuwsleveranciers beginnen data ruimtelijk te visualiseren. Dat is smullen voor geografen. Absolute topper is de Guardian data met briljante kaarten over diverse thema’s: van tabaksgebruik tot klimaatverandering. Ook Nu.nl heeft een begin gemaakt met datavisualisatie.

Naast deze professionele nieuwsmakers zijn er allerlei collega’s die nieuws en ideeën delen via hun (persoonlijke) blogs. Zo zou u eens een kijkje kunnen nemen op het Geoplein of op de blog van Willem Korevaar. Ook de wereldwijs videoblog en de methodesite van Humboldt zijn goede bronnen voor geografisch nieuws en aansprekend beeldmateriaal. Een interessante veelschrijver is Kyle Kusch: onder het pseudoniem ‘The Basement Geographer’ zet hij bijna dagelijks zijn tanden in allerhande verschijnselen en regio’s.

Naast al deze omnivoren zijn er ook thematische bloggers actief op het net. Zij leggen zich toe op één onderwerp. Wilt u bijvoorbeeld alles weten over talen en culturen, aardverschuivingen of Google Maps, dan kunt u bij deze bloggers terecht.

Het is ondoenlijk om alle interessante blogs en websites bij te houden, maar gelukkig bestaat er rss. Daarmee kunt u op de hoogte gehouden worden van nieuws dat voor u relevant is. Zelf gebruik ik Google Reader om zogeheten rss-feeds te lezen, maar het is ook mogelijk op bijvoorbeeld via Outlook updates te ontvangen.

Tenslotte is ook Twitter een goede bron van informatie. Tenminste, als u de goede mensen en organisaties volgt! Je kunt er snel en efficiënt nieuws mee vergaren of delen met uw netwerk. Volg om te beginnen bijvoorbeeld @aardrijkskunde om lestips en geografisch nieuws te ontvangen. Ik wens u veel nieuwsgierigheid toe!

Waar haalt u actuele inspiratie vandaan voor uw aardrijkskundelessen?

Falco Zwinkels – Uitgever Wereldwijs en Humboldt

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.