Een initiatief van Malmberg

Flipping the classroom: 6 voor- en nadelen

De Flipping the Classroom-hype is inmiddels al een tijdje overgewaaid. Dat het meer is dan een modegril, blijkt uit het feit dat veel docenten het concept in meer of mindere mate toepassen in hun onderwijs. Bent u (nog) niet zo ver of twijfelt u over de manier waarop? Onderwijs van Morgen zet voor u een zestal voor- en nadelen op een rij.

Dit artikel is eerder op Onderwijs van morgen verschenen. 

Voordelen

 • Autonomie over het leerproces
  Bij het flipping the classroom-concept wordt doorgaans veel gebruik gemaakt van filmpjes en/of podcasts. Leerlingen krijgen daardoor meer autonomie over het eigen leerproces. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze een video bekijken en als iets niets meteen duidelijk is, kunnen ze de video pauzeren, terugspoelen of nog eens in zijn geheel bekijken. Daarnaast is het met behulp van de video’s makkelijker om weer op schema te komen als je een of meerdere lessen hebt gemist. Ook vinden leerlingen het doorgaans fijn om de filmpjes te bekijken ter voorbereiding van een toets.
 • Goede voorbereiding
  Als docent word je bij het maken van video’s extra gemotiveerd om goed na te denken over de manier waarop je iets uitlegt aan leerlingen. Je hebt als het ware maar één kans om het goed aan te pakken. Ook dien je – om de video’s kort en bondig te houden – na te denken over de belangrijkste elementen uit de lesstof. De drie auteurs van de masterthesis  ‘Waarom zou ik (niet) flippen?’ (2013) ervoeren dit als een gunstige bijkomstigheid: “Dit zorgde ervoor dat we inhoudelijk veel beter voorbereid waren op de les dan normaal, waardoor we beter konden reageren op vragen tijdens de les.”
 • Effectieve, activerende onderwijsvorm
  Flipping the Classroom heeft, in ieder geval in het hoger wetenschappelijk onderwijs, een positief effect op de slagingspercentages van leerlingen. Zo blijkt uit een flipping-pilot van Rijksuniversiteit Groningen dat 4 van de 6 docenten vinden dat studenten met deze lesvorm een sterkere leerervaring en een beter begrip van het lesmateriaal hebben. Daarnaast is bij de helft van de deelnemende docenten een toename zichtbaar in het slagingspercentage. Deze resultaten komen overeen met bestaand onderzoek.Nadelen
 • Effectiviteit hangt af van leertaak
  Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van videobeelden afhangt van het soort leertaak. In een artikel op Kennisnet.nl stelt bijzonder hoogleraar Onderwijspsychologie Tamara van Gog dat video “bij leertaken waar motorische handelingen worden voorgedaan, vaak een voordeel heeft boven plaatjes bij geschreven tekst. Maar uit een recent onderzoek dat we hebben uitgevoerd, bleek dat er bij het leren van een wiskundesom geen verschil was in effectiviteit. Voor andere leertaken is dat nog niet vastgesteld.” Wel is duidelijk dat het leren met videovoorbeelden een positief effect heeft op de ontwikkeling van (communicatieve) vaardigheden als samenwerkend leren en assertiviteit.
 • Veel voorbereidingstijd
  Het doel van flipping the classroom is om tijdens de les meer tijd vrij te maken voor activerende werkvormen. Alleen kost het vormgeven van actieve lessen de nodige tijd. En dat terwijl je waarschijnlijk al veel tijd steekt in het maken van (video-)instructies. Kortom: het maken van instructievideo’s én het ontwerpen van activerende lessen is voor veel docenten een enorme opgave. (Geijn et al., 2013)
 • Afstand leerling-docent tijdens instructie
  Een van de nadelen van instructie als huiswerk is dat het voor leerlingen die de lesstof niet begrijpen frustrerend kan zijn om telkens naar dezelfde uitleg te kijken en/of te luisteren. Daarnaast moeten leerlingen die er een vraag over hebben wachten tot de komende les. Grote kans dat ze dan vergeten de vraag te stellen of het niet meer de moeite waard vinden.

Ervaart u bij het flippen van uw lessen één of meer voor- en/of nadelen uit bovenstaande opsomming? Of heeft u wellicht nog een aanvulling op bovenstaande punten? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

 1. Het gevaar bij flipping the classroom is grotere persistentie van misconcepten en het achterwege blijven van een SPA (structurele probleem aanpak) bij vakken als wiskunde en natuurkunde. Misconcepten aanpakken en SPA bijbrengen zijn meestal klassikaal frontaal effectiever (het hoeft niet!). De ‘methodes’ (de leerboeken) schieten daar (ernstig) in tekort mede veroorzaakt door allerlei gekunstelde integratie van betekenisvolle en meta-cognitieve leerdoelen. Met als gevolg bijv backwards reasoning, “moeten we dit kennen voor de toets, meneer” vanwege te hoge ‘transactiekosten’ voor de leerling vanwege het te hoge aantal simultane leerdoelen waardoor er te weinig ruimte voor diepgang over blijft (zie oa Cognitive Load Theory). Deze leemte krijgt dan weer een onderwijskundige nieuwe noemer: ‘deep learning’. etc, etc. Men zal per vakgebied, vakdomein, afhankelijk van kennis-type en leerdoel moeten bepalen welke onderwijsvorm de betere blijkt. De onderwijskunde en onderwijskundige literatuur heeft met deze werkelijkheid blijkbaar een probleem want het differentieert (sic) hierin niet of nauwelijks, of op een mager niveau, door gebrek aan kennis van en interesse (liefst intrinsiek!) in het object.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.