Een initiatief van Malmberg

Favoriete educatieve apps: webbased whiteboard tools

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Eerder schreven we op Onderwijs van Morgen al over Stoodle, een real-time, virtueel whiteboard. In dit artikel vijf webbased whiteboard tools die je als docent, maar ook onder leerlingen ook kunt inzetten.

Pixiclip
Pixiclip is misschien wel het meest eenvoudige en doeltreffende digitale whiteboard op de markt. De simpele interface laat niets aan het toeval over. Je klikt namelijk op start en kunt meteen beginnen. Met het opnemen van je beeldscherm bijvoorbeeld, terwijl je ook een mondelinge uitleg geeft. Of maak een persoonlijk boek aan waarin je eindeloos kunt typen, vertellen (audio opnemen), tekenen, schetsen, foto’s kunt uploaden en meer. Deze app komt goed van pas wanneer je een instructie voor leerlingen maakt. Je kunt namelijk het hele proces laten zien en tegelijkertijd mondelinge toelichting opnemen om extra duidelijkheid te verschaffen.

FlockDraw
Flockdraw is een gratis online whiteboard tool waarmee je kunt tekenen en schilderen. Dat kan natuurlijk met alle whiteboards, maar deze app onderscheidt zich door de verzameling kwasten, potloden, kleuren en ander teken- en schildergerei waar je uit kunt kiezen. Je kunt alleen werken, maar ook met meerdere mensen tegelijk. Met deze app kun je brainstormen op afstand een creatieve twist geven. Ook kun je Flockdraw inzetten om snel visueel iets duidelijk te maken aan leerlingen. Wil je ondertussen ook nog iets bespreken met elkaar? Dat kun je doen via de ingebouwde text chat. Wel zo makkelijk.

Stoodle
Met Stoodle kun je gemakkelijk huiswerk met leerlingen doornemen, maar ook ondersteuning of bijlessen geven. Je bent allebei online in één scherm en ziet dus real-time wat de ander op het whiteboard zet. Per pagina kunnen leerlingen jouw aantekeningen bekijken en zelf aantekeningen toevoegen, terwijl het werk besproken wordt via de audiotoepassing of de chatfunctie. Leerlingen kunnen Stoodle ook onderling gebruiken, bijvoorbeeld om teksten te bespreken en samen huiswerk of werkstukken te maken. Ze kunnen tussendoor makkelijk aantekeningen vastleggen als ze opdrachten maken. Lees meer

RealtimeBoard
Van alle webbased whiteboards kun je met RealtimeBoard de meeste kanten op. Opties te over. Denk aan functies als het uploaden en delen van tekstbestanden, tekeningen, relevante websites, video’s en PDF-documenten. Vanaf je computer of desgewenst vanaf je Google Drive. Alle geplaatste content kun je voorzien van post-its. En heb je meer te melden? Dan start je via de toolbar een discussie op de desgewenste plek van het oneindige werkblad. Ook kun je door middel van videochat met elkaar communiceren en word je automatisch op de hoogte gehouden van alle updates en veranderingen binnen het canvas. Net als met de andere webbased whiteboard kun je met groepen samenwerken binnen één bord. Door de veelzijdigheid is RealtimeBoard wel enigszins complex. Daarom is deze tool het meest geschikt voor de hogere klassen en voor docenten onderling.

Ken jij nog een whiteboard tool die prima in het rijtje past? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

4 Responses

 1. […] De site Onderwijs Van Morgen noemt ook een paar bruikbare whiteboards, zoals Pixiclip (‘meest eenvoudige en doeltreffende’), FlockDraw (om uitgebreid mee te tekenen en schilderen), Stoodle (om huiswerk mee door te nemen), Sketchlot (registreren is niet nodig) en RealtimeBoardd: volgens de site het whiteboard waar je de meeste kanten mee op kunt. ‘Denk aan functies als het uploaden en delen van tekstbestanden, tekeningen, websites, video’s en PDF-documenten.’ […]

 2. Bij Sketchlot kom ik niet verder dan reclame… Nergens een Whiteboard te zien.
  Ook via Google geprobeerd… Kom daar wel sites tegen die het aanbevelen, maar ook dan kom ik via die link op dezelfde reclame zooi. De link zou verwijzen naar http://www.skecthlot.com maar in de URL-balk komt dan ww#.sketchlot.com te staan (# staat voor een willekeurig cijfer 1-9)
  Graag de juiste link!

 3. Hallo Steegen,

  dit artikel is in 2014 geschreven. Ook wij hebben op de redactie een zoektocht gedaan naar deze tool, maar de tool bestaat niet meer. We hebben het artikel daarom ook meteen geupdate. Bedankt voor je bericht.

  Met vriendelijke groet,
  De redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.