Een initiatief van Malmberg

Favoriete educatieve apps: muziekonderwijs

Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten bij muziekonderwijs. Deze lijst is maar een begin. Vul jij ‘m verder aan met jouw favorieten?

Improvox
Eerlijk is eerlijk. Het voelt een beetje als vals spelen, maar feit is dat niet iedereen gezegend is met een geweldige zangstem. Met Improvox is dat ook helemaal niet nodig. Met deze vocal-app kun je namelijk altijd en overal perfecte harmonieën creëren. De toonhoogte wordt vanzelf gecorrigeerd en met behulp van real-time sfeerharmonisatie – denk onder andere aan jazz, pop en barok – geef je er een eigen twist aan. Ook kun je kiezen voor effecten als reverb, echo en flanger. Niet goed kunnen zingen is nog nooit zo leuk geweest.

Garageband
Garageband is misschien wel de meest complete en overzichtelijke app om muziek mee te maken en op te nemen. De app beschikt over een enorme instrumentenbibliotheek. Je kiest een instrument naar keuze en je kunt meteen beginnen met het inspelen van muziek. De light-versie van de app is gratis te downloaden, maar om gebruik te maken van alle instrumenten en functies dien je te betalen. Op Eduapp staan verschillende lesideeën met betrekking tot deze app. Zo laat muziekdocent Gerben Lodder zijn leerlingen een beat maken en rappen. De teksten schrijven ze zelf en ook het opnemen nemen leerlingen voor hun rekening. Of bekijk het uitgebreide lesidee Vorm een iPad-band met je klas van Marieke van Osch. Een uitdaging, maar leuk!

EasyBeats 3
Waar je met Garageband alle kanten op kunt, is EasyBeats 3 specifiek bedoeld om beats te maken. De interface van de app oogt als een MPC-speler en eigenlijk werkt het ook wel een beetje zo. Je laadt samples in – dat kan uit een eigen bibliotheek of je kiest in de app een set – en je kunt meteen aan de slag. Vergeet ook niet om gebruik te maken van de effecten, zo maak je er echt iets unieks van. Via e-mail, sociale netwerken en sms kun je je creaties delen. Voor diegenen die een beat maken in Garageband lastig vinden is EasyBeats 3 een prima alternatief. De vocals kun je er daarna met Garageband alsnog bij opnemen. 

Red Hot + Bach
Voor leerlingen zelf aan de slag gaan met het digitaal componeren van meesterstukken, is het goed nog eens terug te blikken op de oude meesters. Op Bach bijvoorbeeld. Maar dan wel in een modern jasje. Dat kan prima met Red Hot + Bach. De makers hopen met deze app de klassieke muziek van Bach te introduceren bij een jongere generatie. Zo kun je nieuwe versies van zijn composities luisteren maar ook nummers die geïnspireerd zijn door de muziek van Bach. Dat in combinatie met interactieve en visuele elementen en interviews maakt het een prima platform om op eigentijdse wijze kennis te maken met Bach.

Werk jij al met een of meer van bovenstaande apps? Of ken je een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel je ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.