Home » Favoriete educatieve apps: geschiedenis en aardrijkskunde

Favoriete educatieve apps: geschiedenis en aardrijkskunde


Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten bij geschiedenis of aardrijkskunde. Vult u de lijst verder aan met uw persoonlijke favorieten?

GESCHIEDENIS

History: maps of the world
History: maps of the world is een uitgebreide app waarmee u uw leerlingen kunt meenemen in de geografie van weleer. De app bevat meer dan 170 interactieve historische kaarten, die zijn gegroepeerd op tijdperk en/of categorie. Ook is het mogelijk om, via de zoekfunctie, kaarten te zoeken met behulp van trefwoorden. Iedere kaart is waar mogelijk voorzien van extra informatie over de impact en het belang van de geografische veranderingen. Naast deze app zijn er ook apps beschikbaar per continent.

The Pyramids
Piramides: wellicht de grootste schatten uit de geschiedenis. En met deze interactieve app beter dan ooit te bewonderen. Ontdek het Giza-plateau, haar drie piramides en acht graven op eigen houtje of volg een rondleiding onder begeleider van audiocommentaar (Engelstalig). U kunt handmatig navigeren door de verschillende ruimtes of via de sneltoetsen alleen de highlights bezoeken. Ook is het mogelijk om oude schatten, waaronder de reconstructie van het Khufu schip of het beroemde gouden masker van Toetanchamon, tot in detail te bestuderen. Draaien, kantelen, inzoomen… wat u wenst!

Unlock History
Deze app zal u als geschiedenisdocent zeker niet vreemd zijn: Unlock History, de prijswinnende applicatie van het Historisch Nieuwsblad. ‘Deze app vertelt over het ontstaan van de Nederlandse Gouden Eeuw. De stem van Peter Blok neemt u mee in een film vol authentieke, geanimeerde schilderijen en prenten. Een bibliotheek met meer dan 300 teksten, afbeeldingen, liederen en voorwerpen geeft achtergrondinformatie. Het Wonder van de Gouden Eeuw telt drie delen (lees verder).’

Lees ook: Favoriete educatieve apps: 3 iPad-apps die geschiedenis tot leven wekken

AARDRIJKSKUNDE

Spotzi Atlas
De app ‘Spotzi Atlas’ is een digitale atlas, bestaande uit meer dan vijfhonderd kaarten, gekoppeld aan video’s en Wikipedia-artikelen. De interface is volledig in het Nederlands. Navigeren over de wereldkaart doe je met behulp van het touchscreen van je toestel. Je kunt ook snel navigeren met behulp van een handige zoekfunctie. De Spotzi Atlas is te vergelijken met Google Maps en al zijn functionaliteiten, maar de app biedt meer: door het toepassen van een bepaalde filter wordt er een extra informatielaag bovenop de wereldkaart geplaatst. Deze filters zijn een gigantische bron met informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Lees verder

Google Earth
Google Earth, daar is iedereen zo ondertussen wel bekend mee. Met deze app kun je simpelweg de hele wereld bekijken. Van research in je eigen buurt tot aan het verkennen van een wijk aan de andere kant van de wereld. Op Eduapp, dé verzamelplaats voor educatieve apps en bijbehorende lesideeën, staat een hele reeks lestips met betrekking tot deze app. Wat dacht je van het maken van een reisdagboek tijdens een virtuele reis langs een aantal belangrijke wereldsteden? Kijk ook eens naar de lesideeën op de themapagina van Humboldt, de methode aardrijkskunde van Malmberg.

Statetris
Statetris is een grappige maar leerzame mix van Aardrijkskundeles en Tetris; het populaire spel uit de jaren tachtig. Maar in plaats van de welbekende Tetris-blokjes heb je als speler te maken met hoofdsteden, provincies, landen en in sommige gevallen staten. Het principe is eenvoudig: de ‘blokjes land’ komen langzaam naar beneden en de speler heeft de taak het stuk land op de goede plek te leggen. Je kunt het spel op verschillende niveaus spelen, wat het geschikt maakt om enigszins te differentiëren tijdens de les.

Werkt u al met een of meer van bovenstaande apps? Of kent u een app die in dit lijstje echt niet mag ontbreken? Deel uw ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier of stuur ons een e-mail.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.