Een initiatief van Malmberg

Duidelijkheid over de ouderbijdrage

Deze zomer namen de Eerste en Tweede Kamer de wet Vrijwillige ouderbijdrage aan. Weet jij precies hoe het zit met de ouderbijdrage? Wat is de huidige regelgeving? Zorgen de verschillen in de bijdrage voor kansenongelijkheid? Hoe ga jij om met de kosten voor digitale leermiddelen? We gaan in op deze vragen. Ook geven we enkele tips over hoe je als school kunt communiceren over de ouderbijdrage.

Scholen en mbo’s mogen vragen om een financiële ouderbijdrage. Hiervan betalen zij de activiteiten en materialen waarvoor zij geen geld van de overheid krijgen. Bijvoorbeeld schoolreisjes, museumbezoeken, sportdagen of het sinterklaas- en kerstfeest. De ouderbijdrage is altijd vrijwillig: ouders mogen zelf kiezen of ze deze wel of niet betalen.

Verschil in de hoogte van bedragen

De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per school. Sommige scholen vragen bijna niets, andere scholen laten de hoogte van het bedrag afhangen van het bruto-inkomen van de ouders. Hoe rijker de ouders op de school zijn, des te hoger is de ouderbijdrage, toont onderzoek aan.

Wet Vrijwillige ouderbijdrage

Gebleken is dat de ouderbijdrage kansenongelijkheid kan versterken. De bedragen kunnen de schoolkeuze beïnvloeden en soms mogen leerlingen niet deelnemen aan een activiteit omdat hun ouders de bijdrage niet (kunnen) betalen. Bovendien zijn veel ouders niet op de hoogte van het vrijwillige karakter van de bijdrage. Daarom is deze zomer bij wet vastgelegd dat alle leerlingen mee mogen doen aan alle activiteiten die georganiseerd worden door de school, ook als hun ouders niet betalen.

Uitsluiten mag niet meer

Na invoering van de wet mogen leerlingen niet meer uitgesloten worden van activiteiten. Maar, voor het vo geldt dat leerlingen, van wie de ouders niet betalen, nog wel kunnen worden uitgesloten van activiteiten die niet bij het verplichte lesprogramma horen. Denk hierbij aan het huren van een kluisje of deelname aan een skivakantie. In het mbo zijn de activiteiten en faciliteiten, waarvoor een bijdrage gevraagd wordt, vrijwillig. Deze zijn dus niet noodzakelijk voor het behalen van een diploma. Maar, als je de bijdrage niet betaalt, dan kun je dus wel uitgesloten worden van deze vrijwillige activiteiten.

Hoe zit het met digitale leermiddelen?

Voor veel ouders en scholen is het niet duidelijk of de vrijwillige ouderbijdrage ook de aanschaf van de digitale leermiddelen dekt. Als ouders deze zelf mogen kiezen, dan betalen zij. Maar besluit de school een specifiek platform in te voeren, dan moet de school de kosten te dragen. Een geldelijke bijdrage voor een aparte iPadklas mag trouwens wel weer verplicht gesteld worden, omdat ouders dan zelf kiezen of hun kind daar wel of niet aan meedoet.

Hoe kun je als school hierover communiceren?

  • Bepaal de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage pas na toestemming van de MR.
  • Wettelijk is vastgelegd dat alle belangrijke informatie over de vrijwillige ouderbijdrage in de schoolgids moet staan.
  • Vermeld heel expliciet in de schoolgids dat de ouderbijdrage vrijwillig is en maak duidelijk welke activiteiten en materialen betaald worden met de vrijwillige ouderbijdrage.
  • Zet ook in de schoolgids hoe en wanneer ouders de bijdrage kunnen betalen. Maak duidelijk dat ouders zich tot de school kunnen richten als betalen een probleem is. Laat ouders dan in aanmerking komen voor een betaalregeling. Een reductieregeling mag, maar is niet verplicht.

Hoe gaat jouw school om met de vrijwillige ouderbijdrage? Laat het ons weten via het reactieformulier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.