Een initiatief van Malmberg

Downloaden: De Staat van het Onderwijs 2019

Staat van het onderwijs 2019

Gisteren presenteerde de Onderwijsinspectie De Staat van het Onderwijs 2019, de jaarlijkse rapportage over het niveau van het Nederlandse onderwijs en de kansen en uitdagingen die voor ons liggen. Gemiddeld gezien ligt ons onderwijs nog steeds goed op niveau. Onder andere het doorgaande lerarentekort en teruglopende prestaties zijn grotere uitdagingen dag ooit.

De aansluiting op de arbeidsmarkt is voor veel Nederlandse jongeren goed, al helemaal in vergelijking met andere landen. Wel blijkt voor een kwart van de gediplomeerden het lastig om een baan te vinden, onder meer voor mbo’ers die zijn afgestudeerd in de sector Economie. Dit blijkt uit het gisteren verschenen rapport van de Onderwijsinspectie.

Meer burgerschaps- en persoonsvorming

Op veel scholen krijgen burgerschaps- en persoonsvorming meer aandacht dan voorheen en er wordt hard gewerkt aan de verbetering van deze thema’s binnen de school. Ook halen meer jongeren een diploma op het niveau dat past bij hun vooropleiding – met name in het mbo.

Haarscheurtjes

Wel zijn er haarscheurtjes die zich – tenminste, als we geen gerichte actie ondernemen –lijken te verdiepen. Zo zijn er nog steeds grote verschillen in de prestaties van leerlingen tussen scholen en werkt het lerarentekort ook niet bepaald mee. Dit laatste werkt onder meer ongelijke kansen, segregatie en dalende prestaties in de hand doordat het tekort aan leraren niet gelijk is verdeeld over de scholen.

De sleutel?

Een gezamenlijke aanpak. De Onderwijsnspectie roept op om gezamenlijk doelen en actiepunten op te stellen. Thema’s als laaggeletterdheid en –gecijferdheid, de voorbereiding op deelname aan de arbeismarkt en de zorg alle studenten een plek vinden op die arbeidsmarkt moeten hier volgens de Inspectie bij centraal staan.

Wil je verder lezen? Download dan nu het rapport De Staat van het Onderwijs 2019 of lees verder op de website van de Inspectie van het Onderwijs.

Welke punten uit de rapportage van dit jaar zijn jou het meest opgevallen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Tags:

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.