Een initiatief van Malmberg

Doen: een schermvrije dag

schernvrije dafg

Stel je eens voor: een school waar geen tablets, laptops en mobiele telefoon worden gebruikt en leren en onderling contact uitsluitend face-to-face plaatsvindt: tussen jou en de leerlingen én tussen leerlingen. Klinkt als vroeger, nietwaar? Maar vind je ook dat dit als muziek in de oren klinkt, denk er dan eens aan om een schermvrije dag te organiseren.

Een schermvrije dag? Waarschijnlijk kunnen je leerlingen zich er maar weinig bij voorstellen. In een artikel op Edutopia.org vertelt docent Matthew Howell hoe zenuwachtig zijn leerlingen op dat idee reageerden. ‘Bedoel je dan dat we onze Chromebooks de hele dag niet mogen gebruiken? Wat gaan we dan doen?’ was een van de reacties. De docent in kwestie beschrijft hoe deze reactie hem deed inzien hoe ondenkbaar zoiets was voor zijn leerlingen, terwijl hij zelf het overgrote deel van zijn schoolcarrière schermvrij had doorgebracht. Net als jij, waarschijnlijk.

Contact met elkaar

De school waar Howell werkt organiseert een keer per kwartaal een schermvrije dag. Na de eerste schermvrije dag merkten leerlingen op dat ze er verrassend genoeg van hadden genoten en dat ze opgelucht waren dat het allemaal goed was gegaan. Howell benadrukt dat we niet moeten vergeten onze leerlingen te helpen bij het maken van contact met elkaar: ‘We willen dat onze leerlingen genieten van face-to-face contact zonder hun likes op sociale media te checken.’

Tegelijkertijd dwingt de schermvrije dag docenten om het curriculum door een andere bril te kijken. Leraren werken samen bij het stimuleren van leerlingen om hun fantasie te gebruiken en bij het bedenken van praktische onderwijsactiviteiten waar geen scherm aan te pas komt. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan Screen-free Days in a 1:1 School op Edutopia.org.

Een schermvrije dag: iets voor bij jou op school? En hoe zou jij jouw les organiseren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.