Een initiatief van Malmberg

De voordelen van dyslexie

Dyslexie een voordeel? Het maakt leren toch juist een stuk lastiger? Dat klopt. Maar er zijn manieren waarop jouw leerlingen dyslexie in hun voordeel kunnen gebruiken. Want veel dyslectici zijn ontzettend succesvol geworden dankzij hun ‘uitdaging’! Met deze tips en verhalen kun je jouw leerlingen helpen.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een complex leerprobleem op het gebied van taal. Leerlingen met dyslexie hebben meer moeite met lezen, spellen en schrijven dan leeftijdsgenoten zonder dyslexie. Zo halen ze letters door elkaar of draaien ze woorden om.

Succesvolle beroemdheden

Gelukkig hoeft dyslexie geen belemmering te zijn voor een succesvolle toekomst. Astronaut Wubbo Okkels, Roald Dahl, Will Smith en Pablo Picasso bewijzen het. Mensen met dyslexie hebben vaak een sterk ontwikkeld visueel geheugen. Dit helpt om innovatief en creatief te denken. Ook leggen ze sneller verbanden en leren ze om zichzelf op een andere manier uit te drukken dan met taal.

Be like Branson

Een mooi succesvoorbeeld is de Britse zakenman Richard Branson. Hij ziet zijn dyslexie als het belangrijkste voordeel van zijn succes. Hij zet de dingen simpel voor zichzelf op papier en gebruikt daarbij geen vaktaal, zodat alles helder en duidelijk is. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn klanten en medewerkers, want zij begrijpen óók meteen wat hij bedoelt.

Succesverhaal uit Nederland

Suzanne had door haar dyslexie moeite met studeren. Hoewel ze regelmatig ontmoedigd raakte, gaf ze niet op. Dankzij een aantal stages ontdekte ze dat een baan in de jeugdhulp goed bij haar past. Haar eigen uitdagingen zet zij nu in om jongeren op het rechte pad te krijgen.

Vier tips om leerlingen met dyslexie uit te dagen

Wat kun jij als leerkracht of docent doen om je dyslectische leerlingen gemotiveerd te houden? Hoe help je hen leren? Hoe draag je bij aan een succesvolle toekomst? Deze tips helpen je op weg:

  1. Bied jouw lesstof op een visuele manier aan. Dyslectische leerlingen zullen informatie op deze manier beter opslaan en verwerken.
  2. Zorg dat je leerlingen dicht bij zichzelf blijven, net zoals Richard en Suzanne. Zij hebben hun leeruitdaging meegenomen in hun persoonlijk ontwikkeling en hier uiteindelijk hun kracht van gemaakt.
  3. Daag dyslectici uit om veel aantekeningen te maken. Dit kan zowel visueel als met tekst. Door het maken van (aan)tekeningen en het opschrijven van ideeën onthouden ze meer. En misschien komen die ideeën in de toekomst nog eens van pas.
  4. Daag leerlingen uit om bewust met hun dyslexie om te gaan. Dan hebben ze meer kans om hun dromen waar te maken.

Meer weten?

Lees ook het artikel ‘Dyslexie: diagnose of onderwijsprobleem?‘. Bij het Expertisecentrum Dyslexie vind je een simulator waarmee je kunt ervaren hoe het is om dyslectisch te zijn.

Heb jij positieve verhalen over leerlingen met dyslexie? Of heb je nog tips? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

One Response

  1. Ik heb dyslexie en mijn kinderen ook. Mijn oudste zoon in heel erge mate. Toch heeft hij een hoog IQ. Wat me opvalt is dat we beelddenkers zijn en enorm creatief zijn. Spijtig genoeg wordt er in het onderwijs weinig rekening mee gehouden en wordt heel veel op het geschreven woord gebaseerd. Ik sta in bet Buso en voor dyslexiekers is er geen ondersteuning of hulp. Er wordt ingezet op taal voor anderstaligen en heel veel zelfs maar niks voor dyslectische kinderen. Dit maakt me boos maar haal je het aan dan is er geen budget voor. Het ligt bij het beleid en hogere instanties. En daar sta je dan. Mijn kinderen hebben jaren lang logo gehad. Maar van de scholen uit niks ondersteuning. Zelf in het beroeps niet. Men zou dit meer in de schijnwerpers moeten zetten want deze kinderen hebben heel veel talenten en die worden niet gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.