Een initiatief van Malmberg

De uitdagingen van een leerkracht

Kinderen in de klas
Alles op school begint bij jou als leerkracht. Met jouw kwaliteiten maak je het verschil.

Advertorial

Keer op keer laat onderzoek zien hoe groot de invloed van de leerkracht is op de prestaties van je leerlingen. Wil je die invloed verder uitbouwen, dan moet je jezelf blijven ontwikkelen en werken aan jouw vaardigheden en competenties. Maar hoe doe je dat?

Wat is jouw uitdaging?

Als leerkracht heb je een mooi, maar ook complex vak. Je moet op inhoudelijk, didactisch, pedagogisch en organisatorisch gebied veel in huis hebben. Of je nou beginnende leerkracht bent of al jaren voor de klas staat: je kunt je altijd blijven ontwikkelen. Met recht is ‘een leven

lang leren’ een thema dat volop in de belangstelling staat. Hoe ziet jouw ontwikkelpad eruit?

Stap voor stap

Jezelf ontwikkelen doe je het beste stap voor stap, vanuit een heldere focus. Formuleer steeds voor jezelf een concrete uitdaging – een ontwikkelpunt – waaraan je met focus gaat werken. Prioritering is daarbij essentieel. Schroom niet om de lat voor jezelf hoog te leggen, maar

blijf realistisch in je ontwikkelpad en je ontwikkeltempo. Je begint bij de basis, want alleen op een goed fundament kun je goed bouwen. Je gaat pas een nieuwe uitdaging aan, als je het voorliggende ontwikkelpunt echt in de vingers hebt.

Om je te inspireren geven we alvast een aantal uitdagingen die misschien wel een plek kunnen krijgen in jouw eigen ontwikkelplan:

  • Hoe krijg ik aan het begin van mijn les op een eenvoudige manier inzicht in de voorkennis van alle individuele leerlingen?
  • Hoe formuleer ik een goed lesdoel: datagestuurd, beheersbaar en meetbaar?
  • Hoe kan ik al mijn leerlingen tijdens het zelfstandig werken van de nodige feedback voorzien?
  • Hoe zorg ik dat alle leerlingen betrokken en actief blijven tijdens de instructie?
  • Hoe kom ik erachter welke denkstappen een leerling maakt?
  • Wat kan ik doen om te zorgen dat het taalgebruik van de leerlingen van hoge kwaliteit is?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat leerlingen respectvol op elkaar reageren?

Ontwikkelen doe je zelf. En samen.

Ontwikkelen doe je stapsgewijs. Dat betekent dus dat je niet alles tegelijk moet willen. Juist niet! Definieer voor jezelf concrete, behapbare uitdagingen die je één voor één aangaat. Begin bij de basis en bij de zaken waar je de meeste winst kunt gaan boeken. Jezelf ontwikkelen hoef je trouwens niet in je eentje te doen. Schroom niet om je licht op te steken bij anderen of om je te laten ondersteunen, bijvoorbeeld door een maatje binnen de school of door een coach. Met een stapsgewijze aanpak en de inbreng van anderen, geef je structuur aan je eigen ontwikkeling en ervaar je dat je steeds meer grip krijgt op je lessen en op de leerlingen. Dat zorgt voor meer werkplezier. Niet alleen bij jouzelf, maar zeker ook bij jouw leerlingen. Dat is dé basis voor groei en voor prestaties.

Meer lezen over jouw ontwikkeling als leerkracht?

Download het gratis e-book ‘Leerkrachtvaardigheden, vergroot je effectiviteit stap voor stap

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.