Een initiatief van Malmberg

De sociale stijlen van gamers

Vorig jaar hebben we van Henk Witteman veel geleerd over de vier verschillende sociale stijlen van leerlingen: de controlling, promoting, facilitating en analytical stijl (zie hier zijn reeks artikelen). Via de weblog Youngmarketing kwam ik terecht bij de Bartle-test, een test waarmee de stijl van een gamer kan worden vastgesteld. Ook hier worden vier types onderscheiden: explorers, achievers, killers en socializers.

De Bartle-test werd opgesteld door Richard Bartle, een schrijver en onderzoeker die ook aan de wieg stond van één van de eerste Massively Multiplayer Online Games (MMOG). Dit zijn games waarbij meerdere spelers samen spelen in een virtuele wereld. World of Warcraft is bijvoorbeeld een bekende MMOG. Hoe je je als gamer gedraagt in deze virtuele wereld en ten opzichte van je medespelers bepaalt welk game-type je bent. Rechts van dit artikel staan de vier types schematisch weergegeven (bron: Youngmarketing).

De explorer is het type dat het meeste voorkomt. De explorer is een gamer die het spel vooral speelt om de virtuele wereld te ontdekken. Explorers maken kaarten, verkennen onontdekte plaatsen en zijn steeds op zoek naar nieuwe onderdelen.

De socializer speelt het spel vooral om in contact te komen met andere spelers. Deze gamers chatten graag met de anderen en trekken het liefst gezamenlijk op in een opdracht.

De killers worden vooral gedreven door het competitieve element van een game. Zij willen anderen verslaan en spelen liever tegen medespelers dan tegen de slechteriken van de game zelf. 

Tot slot zijn er de achievers. Zij zijn vooral op zoek naar prestige. Het zijn degenen die de high-scores willen verdienen, het meeste geld en de beste uitrusting willen bezitten.

Deze types lijken opvallend genoeg niet zo heel erg te verschillen van de vier sociale stijlen. Wanneer je het schema rechtsboven vergelijkt met het schema van Henk Witteman (download pdf), dan kun je overeenkomsten herkennen. Als je kijkt naar de assen mens- of taakgericht en dominant of meegaand, dan lijkt het erop dat de explorer het analytische type is, de socializer is facilitating, de killer hanteert de promoting stijl en de achiever is controlling.

Op de site GamersDNA kun je de test doen om te kijken welk type je zelf bent (als je geen gamer bent, moet je je wel even inleven in de wereld van het gamen). Vergelijk het ook eens met de sociale stijlen test (download voor PC’s). Mijn uitslag staat hieronder, wat zijn jullie?

Mijn game profiel

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

2 Responses

  1. Leuk artikel Suzanne en interessant hoe je de de sociale stijlen van gamers met die van mijn artikelen met alkaar in verband brengt. Er is inderdaad een interessante overlap.

  2. Dank je Henk, ik moest gelijk aan de sociale stijlen denken toen ik het verhaal op Youngmarketing las. Zou trouwens ook een leuk onderzoek zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.