Home » De kracht van complimenten

De kracht van complimenten

Waardering en erkenning vormen het fundament voor gelukkige, betrokken en bevlogen medewerkers. En dat werkplezier is heel belangrijk op de werkvloer. Maar waarom is waardering krijgen voor ons zo nodig? Hoe werken complimenten? En hoe spreek je erkenning en waardering uit naar collega’s? Daarover lees je meer in dit artikel.

Uit onderzoek blijkt dat 91 procent van de leraren in het po tevreden is met zijn of haar baan. In het vo is dit percentage nog net iets hoger. Leraren hebben plezier in hun werk, zijn innerlijk betrokken, ervaren voldoening en voelen passie en enthousiasme. Beroepstrots van leraren en de kwaliteit van het onderwijs gaan hand in hand: ben jij trots op je leerlingen, dan verbeteren hun resultaten. Verbeteren hun resultaten, dan maakt jou dat als leraar weer trotser. Het ontvangen van waardering is essentieel om beroepstrots in stand te houden en te stimuleren.

Waardering krijgen is belangrijk

‘Om je als mens te kunnen ontplooien heb je autonomie, competentie en verbondenheid nodig,’ zegt Ernst Bohlmeijer, hoogleraar geestelijke gezondsheidsbevordering aan de Universiteit Twente. Ook is bekend dat betrokken werknemers met meer plezier werken. Hoe versterk je die betrokkenheid? ‘Door medewerkers oprechte aandacht en waardering te geven,’ aldus Bohlmeijer.

Geef complimenten

Autonomie, competentie en verbondenheid komen samen in een compliment. Geef je iemand een compliment, dan benadruk je zijn/haar goede kanten. Ook laat je zo weten dat iemand gezien wordt. Krijg je een oprecht en gemeend compliment, dan worden er geluksstoffen in je hersenen gemaakt: dopamine. Daardoor ontstaat een gevoel van euforie. En dat zorgt ervoor dat mensen nog meer hun best doen op hun werk.

Erkenning van leerlingen en ouders

Wie nooit een compliment ontvangt, ervaart een stuk minder werkplezier. Er ontstaan spanningen, mensen worden minder productief en zelfs een burn-out ligt dan op de loer. Des te belangrijker dus voor werkgevers om hun werknemers de erkenning en waardering te geven die ze zo hard nodig hebben. Complimenten van andere betrokkenen hebben trouwens hetzelfde effect. Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat leraren vooral waardering ervaren van leerlingen en hun ouders. En complimenten die van collega’s komen, zorgen eveneens voor meer werkplezier.

Zo geef je complimenten

Kortom: geef complimenten. Verpak ze in positieve woorden: op een post-it of in een appje mag ook. Overdrijf niet, want als je te veel complimenten geeft, hebben ze geen waarde meer. Met onderstaande vijf tips zet je een stap naar een cultuur van erkenning en waardering. Zo zorg je ervoor dat de beroepstrots van je collega’s misschien nog wel groter wordt:

  1. Benoem het als een collega iets doet dat jou in positieve zin opvalt.
  2. Wees specifiek: probeer te benoemen wát je precies goed vindt en waarom.
  3. Geef alleen complimenten die je ook echt meent.
  4. Focus je op het gedrag dat je graag ziet. Alles wat je aandacht geeft, groeit.
  5. Wees direct. Persoonlijke waardering is veel krachtiger dan in groepsverband. Bedenk daarbij wel wat iemand fijn vindt: een-op-een of en plein public.

Tot slot nog een tip voor de complimenten-ontvanger

Bagatelliseer een compliment nooit. Zeg niet: ach, dat valt wel mee hoor. Of: ik heb gewoon geluk gehad. Eigenlijk is een compliment net als het geven van een cadeautje. Door er nonchalant op te reageren geef je het compliment eigenlijk terug, en dat is niet leuk voor de gever.

Wil je meer lezen over het nut van waardering en erkenning voor leraren? OVM publiceerde er diverse artikelen over. Bijvoorbeeld dit artikel over beroepstrots. Of dit artikel over het imago van de leraar.

Hoe spreek jij je waardering uit voor je collega’s? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.