Home » De Aziatische reus en het kleine kikkerland

De Aziatische reus en het kleine kikkerland

Vraag leerlingen welk vak alle Nederlandse middelbare scholen over 10 jaar aan hun vakkenpalet hebben toegevoegd, en ze zullen allemaal ‘Chinees’ zeggen. Althans, dat is wat wij hebben ondervonden toen we 12 leerlingen interviewden over het onderwijs van de toekomst. Alle geïnterviewden waren van mening dat China steeds belangrijker wordt voor Nederland en dat het daarom van belang is dat we ons in het Chinees verstaanbaar kunnen maken.


Sterkte band tussen Yin en Jan

De leerlingen voelden het goed aan; China is de grootste handelspartner van Nederland en speelt daardoor een steeds grotere rol in de samenleving. Sinds het vak Chinees in 2004 voor het eerst werd aangeboden op een Nederlandse middelbare school, hebben steeds meer scholen het voorbeeld gevolgd. En in 2010 besloot de toenmalige staatssecretaris Van Bijsterveldt om één miljoen euro uit te trekken om Chinees als examenvak te introduceren binnen het voortgezet onderwijs. Maar dat China belangrijk is voor Nederland is niet iets van de laatste tijd; de band tussen de twee landen gaat eeuwen terug. Afgelopen weekend is in het Maritiem Museum Rotterdam de expositie ‘Yin & Jan; Nederland en China door scheepvaart verbonden’ geopend. Deze expositie brengt de eeuwenoude handelsrelatie in kaart, maar daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de huidige ontwikkelingen tussen de twee landen.

Go 100
Door middel van een rondleiding, audiofragmenten, zeldzame Chinese pronkstukken (een porseleinen servies, een kompas, oude beeldjes) en een oud verslag van een VOC-delegatie, krijgen bezoekers meer inzicht in de rol die de scheepsvaart altijd heeft gespeeld bij de handelsrelatie China-Nederland. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen aan workshops (kalligrafie, tai-chi, vliegers maken, etc.), waardoor ze meer leren over de Chinese cultuur. En wat erg leuk en leerzaam is, vooral gezien de opkomst van het vak Chinees, is dat bezoekers op de tentoonstelling zelf aan de slag kunnen met materiaal van Go 100, het Chinese lespakket van Malmberg. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe uitdagend de Chinese taal is. In het lespakket van Go 100 wordt niet alleen aandacht besteed aan de Chinese taal en het schrift, maar ook aan de Chinese cultuur. En dat is eigenlijk ook het geval bij de expositie, waarbij heden en verleden, en taal en cultuur op een leuke en leerzame manier worden gecombineerd. De expositie loopt nog tot 4 maart 2012.

Wordt er op uw school al Chinese les gegeven? Of zou u dat juist graag willen? Door een reactie achter te laten kunt u ervaringen/meningen delen met andere mensen uit de onderwijswereld.

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.