Een initiatief van Malmberg

De 12 bouwstenen voor een effectieve les

Hoe maak je effectieve lessen? Dat is de kernvraag in het boek Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek. De auteurs van dit boek slaan een brug tussen onderwijsonderzoek en de dagelijkse lespraktijk door uitleg te geven bij twaalf instructieprincipes en te vertellen hoe je deze toepast in de klas. En het mooie is, je kunt het boek nu gratis downloaden.

De 12 bouwstenen voor effectieve didactiek zijn:

1: activeer relevante voorkennis
2: geef duidelijke, gestructureerde en uitdagende instructie
3: gebruik voorbeelden
4: combineer woord en beeld
5: laat leerstof actief verwerken
6: gebruik manieren om te achterhalen of de hele klas het begrepen heeft
7: ondersteun bij moeilijke taken
8: spreid oefening met leerstof in de tijd
9: zorg voor afwisseling in oefentypes
10: gebruik toetsing als leer- en oefenstrategie
11: geef feedback die leerlingen aan het denken zet
12: leer je leerlingen effectief leren

Gratis te downloaden

De twaalf bouwstenen voor effectieve instructie zijn gebaseerd op bevindingen uit de cognitieve psychologie en uit lerareneffectiviteitsstudies. Het boek is gratis te downloaden en op de website zijn aanvullend beeld- en videomateriaal en praktijkvoorbeelden te vinden. Deze digitale bibliotheek wordt continu aangevuld. Daarnaast vind je op de website ook meer informatie over de auteurs.

Wat is voor jou een absolute voorwaarde voor een effectieve les? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.