Een initiatief van Malmberg

Codeweek 2015: enthousiasmeren voor programmeren


Volgende maand vindt, van 10 tot en met 17 oktober, de Codeweek 2015 plaats. Die week worden door het hele land activiteiten georganiseerd om leerlingen kennis te laten maken met programmeren en het te stimuleren om er zelf mee aan de slag te gaan. In dit artikel leest u de highlights voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Toolkit: 5 introductielessen
De Codeweek is een initiatief van de Europese Commissie en wordt in Nederland georganiseerd door ECP en stichting Kennisnet. Laatstgenoemde organisatie ontwikkelde een speciale toolkit met daarin toegespitste informatie en lessuggesties voor programmeren in de klas. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een eigen programma programmeren met behulp van de IFTTT-webapplicatie. De toolkit en lessuggesties zijn geschikt voor docenten die lesgeven aan onderbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs.

Girls only: DigiVita Code Event
Op zaterdag 10 oktober vindt in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer het DigitVita Code Event plaats. Meisjes van acht tot achttien jaar kunnen zich hiervoor gratis aanmelden. Tijdens het event leren meiden van andere meer ervaren meiden – zoals ICT-studenten en professionals – programmeren. ‘Van 10.00-16.00 uur leer je in verschillende workshops bijvoorbeeld je eigen website, game of app maken. Aan het eind van de dag, vanaf 15.00 uur, is er een show-and-tell informatiemarkt voor ouders, waar je kan laten zien wat je die dag hebt gemaakt.’ Lees verder op Digivita.nl.

Wedstrijd: ScratchMatch
ScratchMatch is een wedstrijd waarin po- en vo-leerlingen een spel programmeren in het programma Scratch. Scratch is ontwikkeld door de mensen van LifeLong Kindergarten van MIT. Over Scratch zeggen zij het volgende: “As young people create and share Scratch projects, they learn to think creatively, reason systematically, and work collaboratively, while also learning important mathematical and computational ideas.” De kick-off van ScratchMatch is op 10 oktober 2015 van 9.30 tot 15.00. Tot 1 december 2015 kunnen scholen zich aanmelden voor ScratchMatch. Op zaterdag 13 februari zijn de regionale finales en op zaterdag 23 april is de landelijke finale.

Zelf een event organiseren?
Heeft u als docent zelf een goed idee om leerlingen te enthousiasmeren voor programmeren? Organiseer dan zelf een event tijdens de Codeweek. Om initiatiefnemers daarbij te ondersteunen, heeft de organisatie richtlijnen opgesteld. Bijvoorbeeld: ‘Maak je evenement beginnersvriendelijk en toegankelijk voor iedereen – ook voor degenen die nog helemaal geen ervaring hebben met programmeren. Focus meer op het plezier en de praktische aspecten, dan op het technische deel.’ Inschrijven kan hier.

Lees ook:

Gaat u dit jaar iets doen met uw leerlingen in het kader van Codeweek? Of enthousiasmeert en stimuleert u uw leerlingen op een ander moment in het jaar om te gaan programmeren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.