Home » Buitenlesdag: zo pak je het aan

Buitenlesdag: zo pak je het aan

Op 13 april is het weer de Nationale Buitenlesdag. Een leuke activiteit, maar daarnaast ook goed voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Wat zijn de positieve leereffecten van buitenlessen en hoe ontwikkel je zelf een effectieve buitenles.

Sinds 2016 organiseren IVN en Jantje Beton de Nationale Buitenlesdag. Door te leren en te spelen in de frisse buitenlucht en in natuurlijk daglicht kunnen leerlingen cognitief beter presteren. Onderzoek wijst uit dat hersenen tijdens het buitenspelen verwerken wat in de klas is geleerd. Kinderen die buiten hebben gespeeld, gedragen zich beter in de klas en zijn taakgerichter.

Vaker naar buiten

De rapportage Buitenles (DUO) stelt dat de leereffecten van buitenlessen dusdanig positief zijn dat twee derde van de leerkrachten vaker buitenlessen wil verzorgen. Volgens hen is de ideale verhouding tussen lessen binnen en buiten: driekwart binnen en een kwart buiten. De realiteit is dat die 25 procent nog ver afstaat van het huidige gemiddelde van 0,5 procent.

5 tips

Een goede buitenles voldoet aan een aantal randvoorwaarden. In dit artikel zetten we vast vijf tips voor je op een rij.

1. Zorg voor rust en veiligheid. Leerlingen moeten hun werk kunnen doen zonder gestoord te worden en zonder dat ze zich bekeken voelen. Creëer aparte zitjes of leg een takkenril aan (gestapelde takken, bij elkaar gehouden door verticale palen).

2. Betrek kinderen. Wie weten nu beter hoe een buitenles eruit moet zien dan de kinderen zelf? Besteed een les aan het gebruik van het schoolplein en laat je verrassen door creatieve invalshoeken waar je zelf nooit aan hebt gedacht.

3. Begin klein. Stimuleer bijvoorbeeld voldoende beweging tijdens de pauze. Organiseer wedstrijdjes. Of wat dacht je van een potje basketbal of voetbal tussen de kinderen en de leerkrachten?

4 . Wees creatief. Denk je dat alleen gym of biologie geschikt zijn voor buitenlessen? ‘Think again!’ Tijdens handvaardigheid of techniek kunnen leerlingen reparaties doen aan het schoolplein, maar ze kunnen ook vogel- of insectenhuisjes maken.

5. Zelfs rekenen is geschikt. Hoe je rekenen vertaalt naar een buitenles? Schrijf de rekentafels met stoepkrijt op de tegels, klok de tijden van individuele sprints en bereken het gemiddelde, meet uiteenlopende oppervlaktes en hoeken op het schoolplein…

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over buitenlessen? Lees dan vooral wat je als gezonde school kunt doen. Daarnaast is het goed om na te denken over hoe je je buitenlokaal gaat inrichten. Lees ook de tips in deze Onderwijs van Morgen-artikelen:

 

Hoe bedreven ben jij in het geven van buitenlessen? Heb je tips? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.