Een initiatief van Malmberg

Boekenweek van Jongeren 2021

Volgende week start de Boekenweek van Jongeren 2021. Tussen 17 t/m 26 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren (15-18 jarigen). Boekenweek van Jongeren heette voorheen ‘Boekenweek voor Jongeren’. Vanaf dit jaar bepalen jongeren zelf hoe hun Boekenweek eruitziet: een Boekenweek ván Jongeren dus. We doen een greep uit de activiteiten.

3PAK: 3 auteurs, 2 korte verhalen, 1 graphic novel

3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van drie topauteurs. Tijdens de Boekenweek van Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan aan docenten Nederlands.

Ook dit jaar zijn er weer drie diverse auteurs gevraagd voor het geschenkboek. De auteurs die in 2021 3PAK schrijven zijn Khalid Boudou, Aimée de Jongh en Splinter Chabot.

Lesbrieven bij het boekenweekgeschenk 3PAK

Met drie opdrachten naar keuze kun je met je klas de verhalen uit 3PAK aan de slag gaan. De lesbrieven zijn ontwikkeld door Malmberg en sluiten aan op de methodes Talent (VO) en Taalblokken (MBO). De opdrachten zijn dit jaar anders dan andere jaren en nodigen ook uit om zelf aan de slag te gaan met de keuze uit verschillende opdrachten.

Het beste boek voor jongeren 2021

Een andere activiteit van de Boekenweek van Jongeren is de wedstrijd ‘Beste boek voor Jongeren’.  De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel ‘Beste Boek voor Jongeren’. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald.

Een jury van volwassenen stelde de shortlist samen. Zij waren aangenaam verrast en opgetogen door het eigen geluid in de ingezonden boeken: ‘Ook dit jaar waren er veel debutanten en een groot deel daarvan is jong. Dit frisse eigentijdse geluid kan de jury alleen maar aanmoedigen. Want juist dit zijn de boeken waarmee de literaire wereld aansluiting zal vinden bij jongeren.’

In elke categorie zijn vijf boeken genomineerd. Deze shortlist is inmiddels bekend. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.500 en wordt uitgereikt in beide categorieën. Een jury van zes jongeren gaat aan de slag om de genomineerde boeken te lezen. Zij bepalen gezamenlijk de twee winnaars die bij de start van de Boekenweek van Jongeren medio september worden uitgeroepen.

Literatour

Bovendien gaan 21 topauteurs tijdens de Boekenweek van Jongeren op Literatour: een tournee langs honderd scholen. Zij gaan daar in gesprek over boeken, schrijven en het plezier van lezen.

Wil je actief aan de slag met 3PAK in de klas? Download de lesbrief van Malmberg.

Heb je ook leestips of zijn er tijdens de Boekenweek van Jongeren leuke literaire activiteiten bij jou op school of in de buurt? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

 

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.