Een initiatief van Malmberg

Beste minister

‘9 juni 2010. Nederland kiest een nieuw parlement. Verkiezingen waarbij onderwijs een belangrijk onderwerp is. Een nieuwe minister (of staatssecretaris) van onderwijs wil betere kwaliteit onderwijs omdat dat voor ons land heel belangrijk is. Daar worden plannen voor gemaakt. Plannen die gaan over ons: miljoenen leerlingen in Nederland.’ Zo begint de uitleg van het initiatief BMVO: besteministervanonderwijs.nl.

Op 11 mei is de site van BMVO gelanceerd, een initiatief van drie Haagse onderwijsorganisaties en een heleboel leerlingen. De VO-Raad heeft een bijdrage geleverd, maar ook LAKS, het ministerie en Nederland Kennisland al is niet duidelijk wat die organisaties hebben bijgedragen. De makers roepen leeringen op om een kort filmpje maken en daarin de aanstaande minister van onderwijs te vertellen hoe volgens hen beter onderwijs er uit zou moeten zien.

Het introductiefilmpje is hartveroverend: een hele rij pubers legt uit wat de bedoeling is. En er zijn al wat filmpjes ingestuurd. Die filmpjes lijken een beetje op elkaar: leerlingen geven in oneliners hun wensen weer. Ze vragen om respect, om minder straf, om een betere kantine, later beginnen, goede opvang bij lesuitval, enz. Het is een beetje zoeken maar ik werd getroffen door een jongen die vond dat je op vmbo basis/kader ook Frans of Duits zou moeten krijgen. Hear, hear.

Het uitgangspunt is veelbelovend en het kan heel interessant zijn om te zien waar leerlingen mee komen en hoe ze het verwoorden. Het is een prachtige manier om leerlingen te betrekken bij politieke zaken. De makers van de beste filmpjes zullen uitgenodigd worden om zelf met de minister in gesprek te gaan. Er moeten dus wel wat meer filmpjes komen en ze mogen van mij wat diverser van aanpak zijn. Hoe je zo’n filmpje in een paar lessen zou kunnen maken wordt op de pagina ‘in de les’ uitgelegd. Je kunt het MBVO-initiatief ook volgen op Twitter, Facebook, Linked In en Hyves.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.