Een initiatief van Malmberg

Arttube en pindakaas: goed idee voor CKV

“Waarom geen pindakaasplafond?”, “Verspilling van voedsel!”, “Bederft dat niet?”, en “Waarom geen jam of chocopasta?”.

Toon de video die hiernaast staat in je klas en het zal direct reacties en vragen oproepen bij leerlingen. Bovendien kan deze video in 7 minuten meer vertellen dan op je schoolbord past. Kortom: online video’s zijn een effectief lesmateriaal voor het vak CKV.

 

Door de bomen…
Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik u denken. Hoe zoek én vind je geschikt audiovisueel materiaal dat aansluit bij bestaande lesstof? Niet niet via Google, wanneer je efficiënt te werk wilt gaan. Er zijn genoeg andere sites die video’s verzamelen die specifiek gericht zijn op het gebied van kunst & cultuur. Ik licht er eentje voor jullie toe: Arttube.

Arttube
De videosite Arttube is bedacht door museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Op Arttube staan video’s over kunst en design die te maken hebben met het museum en de collectie. Een breed publiek maakt gebruik van dit online videokanaal: van architect tot ondernemer, van docent tot yogalerares. De site heeft gemiddeld zo’n 10.000 tot 12.000 bezoekers per maand. De makers van Arttube houden ook contact met CKV-docenten. Afgelopen november organiseerden ze speciaal voor hen een inspiratiemiddag over digitale kunsteducatie. Aan bod kwamen de mogelijkheden van online collecties van musea, de meest interessante online videokanalen en praktijkvoorbeelden van digitaal kunstonderwijs.

Mijn Boijmans
In mijn persoonlijke zoektocht naar geschikte online video’s stuit ik voortdurend op hetzelfde probleem: organisatie! In welke map had ik ook al weer die ene video met die geweldige animatie gebookmarked? Arttube biedt een oplossing; je maakt gratis een account aan, Mijn Boijmans. Vervolgens kun je verschillende mappen aanmaken om video’s te bewaren en te voorzien van een persoonlijke notitie. Handig om je lessen voor te bereiden. Verder zijn de video’s op de site onderverdeeld in series als ‘kunstenaarsportretten’ en ‘de keuze van de conservator’, en in thema’s als ‘tijdreizen’. Dat maakt zoeken een stuk makkelijker.

CKV en Wim T.
Terug naar de praktijk. Hoe kun je deze pindakaasvideo inzetten? Binnen CKV 1 als voorbereiding op een bezoek aan Boijmans of als voorbereiding op een werkstuk dat ze moeten schrijven over de kunstenaar. Inhoudelijk kun je dieper ingaan op de ontstaansgeschiedenis van dit werk binnen het onderwerp ‘massacultuur’ met als invalshoek kunst en esthetica of kunst en vermaak (CKV 2). Op Arttube staan ook video’s met vragen aan Wim T. Schippers over zijn pindakaasvloer en het video-antwoord van de kunstenaar. Het analyseren en reflecteren van dit kunstwerk past goed binnen CKV3.

De smaak (van pindakaas) te pakken…
Wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt, schroom dan niet om andere bronnen voor online video’s aan te boren. Ik geef je hieronder een paar suggesties.

Musea:
•    V&A Channel (Victoria & Albert Museum)
•    Tate Channel
•    MoMA Multimedia

Video’s kunst & cultuur:
•    Vernissage TV
•    Wallpaper.com
•    YouTube Play
•    The Art Newspaper TV
•    Art Battles
•    Limboland TV
•    Art 21

Charlotte van Regenmortel, VictorCharlyCharly Productions

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.