Een initiatief van Malmberg

App nodig? Stel uzelf eerst deze vragen

vragen

Voor veel docenten én leerlingen zijn apps niet meer weg te denken uit het onderwijs. U kunt ze bijvoorbeeld inzetten om leerlingen te motiveren, specifieke vaardigheden te oefenen of om de les wat interactiever te maken. Wat uw doel ook is; het is belangrijk dat u de juiste app kiest. Hoe u dat doet? Onder meer door uzelf de juiste vragen te stellen.

Voor u op zoek gaat naar een geschikte app is het belangrijk om leerdoelen op te stellen. Het is namelijk gemakkelijker om de juiste app te selecteren, wanneer u weet wat leerlingen moeten leren en vooral: waarom. Ook is het belangrijk om na te gaan welke vaardigheden leerlingen met de app moeten beoefenen of verbeteren. Tenminste: als dat een van de leerdoelen is. U kunt een app namelijk ook gewoon inzetten als tool: bijvoorbeeld als stemkastje, of als communicatiemiddel.

Stel uzelf de volgende vragen

Om u in dit keuzeproces te ondersteunen, heeft de redactie van Onderwijs van Morgen een aantal belangrijke vragen op een rijtje gezet. Stel uzelf deze vragen om te komen tot een weloverwogen keuze voor de juiste app:

Voor u op zoek gaat:

 • Wat wil ik dat leerlingen leren?
 • Waarom wil ik dat ze dat leren?

Als u een app op het oog heeft:

 • Welke vaardigheden worden met deze app beoefend of verbeterd?
 • Komt de app leerlingen tegemoet in hun behoeften en voorkeuren?
 • Draagt de app bij aan hun motivatie?
 • Zijn leerlingen bij gebruik van de app gebruikers of juist makers?
 • In hoeverre draagt de app bij aan de creativiteit van leerlingen?
 • Past de app zich aan het niveau van individuele leerlingen aan? Is dat nodig?
 • Is er in de app een beloningssysteem ingebouwd? Is dat nodig?

Overige afwegingen:

 • Maak ik al gebruik van een app met dezelfde mogelijkheden?
 • Is er een betere app waarmee leerlingen dezelfde leerdoelen bereiken?
 • Is er een vergelijkbare of betere app tegen een scherpere prijs?
 • Zijn er al lesideeën en/of gebruikerservaringen m.b.t. deze specifieke app?
 • Kan ik mijn eigen ervaringen delen binnen de sectie en/of op internet?

Evalueren

Met bovenstaande vragen maakt u het uzelf gemakkelijker een app te selecteren bij een specifiek leerdoel. Maar of de app ook daadwerkelijk zo effectief is als u denkt, daar komt u pas achter als u de app heeft ingezet. Oftewel: Na afloop van de les of periode. Om die reden is het minstens zo belangrijk om de app te evalueren. Om u daarbij te helpen heeft Apple een overzichtelijke en bruikbare reader samengesteld, met daarin vijf belangrijke criteria om apps te evalueren. U kunt ‘Evaluating apps for the classroom’ hier gratis downloaden.

Mist er nog een belangrijke vraag in bovenstaand rijtje? Of heeft u nog een goede suggestie met betrekking tot het evalueren van een app? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier. De redactie neemt uw toevoegingen en/of suggesties graag op in het artikel.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.