Een initiatief van Malmberg

60% van de jongeren: “Welke recessie?”

De recessie woedt in alle hevigheid om ons heen. Premier Jan Peter Balkenende stelt dat Nederland in een zware recessie verkeert. Hij sprak onlangs in een reactie op ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) over “uitzonderlijke economische omstandigheden”.

Banen gaan verloren, overal wordt arbeidstijdverkorting aangevraagd, complete banken worden met de ondergang bedreigd en 60% van de Nederlandse jongeren merkt hier volgens eigen zeggen niets van.

Ruim een kwart ziet wel dat leeftijdsgenoten hun baan kwijt raken of niet aan de bak komen. Meer dan 70 procent denkt dat het voor mensen die net een diploma hebben lastig wordt om een baan te vinden. Toch maken ze zich nog geen zorgen over hun eigen positie. Dat blijkt zondag uit een onderzoek dat minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft laten uitvoeren onder 578 jongeren.

Voormalige jeugdwerkloosheidsbestrijder Hans de Boer stelt dat jongeren als eersten en massaal de dupe zullen worden van de economische crisis. ”Het aantal jeugdwerklozen kan in een jaar zomaar oplopen met een aantal tussen de 50.000 en 100.000”, zei De Boer in RTL Nieuws. ”Het is een economische wetmatigheid dat jongeren een dichte deur vinden in slechte tijden. ”Jongeren die al een baan hebben, maar slechts een kort arbeidscontract, vliegen er het eerste uit”, aldus De Boer. ”Als de economie zich zo slecht ontwikkelt, wordt het echt een bloedbad.”

Desondanks zijn vier van de vijf jongeren niet bereid een stapje terug te doen in hun eisen of wensen voor een nieuwe baan. Bijna 70 procent geeft ook niet minder geld uit. Een kwart doet dat wel. Een op de vier jongeren overweegt wel langer dan gepland door te studeren vanwege de economische crisis.

Minister Rouvoet heeft het onderzoek laten uitvoeren om zich voor te bereiden op gesprekken met onder meer de jongerenafdelingen van de vakbonden CNV en FNV. Maar ook ter voorbereiding van het coalitieoverleg over de aanpak van de recessie dat deze dagen gaande is. De bestrijding van jeugdwerkloosheid is wat hem betreft een topprioriteit.

Wilt u uw leerlingen wat leren over de krediet crisis? De bijgevoegde actuele opdracht gaat over het verloop van de kredietcrisis: hoe het begon met de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten en hoe dit oversloeg naar Europa.

Wilt u zelf van A tot Z weten hoe de huidige crisis tot stand kwam, kijk dan de prachtige documentaire van PBS Frontline “Inside The Meltdown”. Voor kinderen is er de uitleg van Meester Pieterson.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.