Een initiatief van Malmberg

5 voorleestips voor De Nationale Voorleesdagen 2020

Van 22 januari tot en met 1 februari vinden in heel Nederland De Nationale Voorleesdagen 2020 plaats. Er worden dan onder meer door het hele land voorleesontbijtjes georganiseerd: van Rotterdam tot aan Zwolle en van Groningen tot aan Vlissingen. Zelf ook voorlezen? Met deze tips boei je zelfs de allerkleinsten van begin tot eind.

De tips in dit artikel zijn opgesteld door de organisatie van De Nationale Voorleesdagen. Het hele artikel, met daarin nog veel meer tips, lees je op Nationalevoorleesdagen.nl.

1. Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

‘Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning, bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes.’

2. Niet voorlezen met stemmetjes

‘In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is niet nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde.’

Lees ook: Zo geef je structureel aandacht aan voorlezen

3. Vooraf nadenken

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na.

4. Laat de kinderen vertellen

‘Een kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kun jij dan weer op ingaan.’

5. Voorbereiding op het voorlezen

‘Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.’

Verder lezen op OVM

OVM publiceert regelmatig artikelen over lezen en voorlezen. Zou je meer te weten willen komen over hoe je jongens beter aan het lezen krijgt? En misschien vind je het wel leuk om naast het voorlezen nog wat leuke taalspelletjes te doen. Lees dan het artikel waarin we we vijf leuke taalspelletjes voor je op een rij zetten.

Doe jij dit jaar ook mee met De Nationale Voorleesdagen? Welk (prenten)boek ga je voorlezen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.