Een initiatief van Malmberg

5 tips voor spreken in het openbaar

5 tips voor spreken in het openbaar

Lesgeven is slechts een van de vele onderdelen van spreken in het openbaar. Dat je zelfverzekerd voor de klas staat, hoeft nog niet te betekenen dat je je ook tijdens andere spreekmomenten zeker voelt. Je idee pitchen tijdens een vergadering of bijvoorbeeld speechen tijdens een informatieavond kan alsnog erg spannend zijn. Daarom 5 tips om je publiek aan te spreken, te boeien én te overtuigen.

1. Bereid je voor

Bedenk van tevoren goed voor wie je spreekt en wanneer je spreekt. Wie is jouw publiek? Wat spreekt ze aan en hoe spreek jij ze aan? Wat is de relatie tussen jou en je publiek? Waar komen de mensen voor? Input geven tijdens een vergadering vraagt om een andere aanpak dan een openingswoord tijdens een diploma-uitreiking.

2. Erken je publiek

In de eerste dertig seconden van jouw verhaal vraagt je publiek zich af: Waarom moet ik naar jou luisteren? Oftewel: what’s in it for me? Als dit niet snel duidelijk is, ben je de aandacht van je publiek snel kwijt. Begin je bijdrage dus niet vanuit de gedachte ‘ik ga jullie iets vertellen over (…)’ maar steek je verhaal in vanuit het idee: ‘Wat ik ga vertellen is interessant voor jullie, want (…).’

3. Gebruik een heldere structuur

Heb je de aandacht van je publiek? Zorg dan dat je deze vasthoudt door een duidelijke structuur te gebruiken. Je publiek wil weten waar het aan toe is. Neem ze mee in je verhaal door gebruik te maken van de volgende drie stappen: (1) Vertel wat je gaat vertellen, (2) Vertel het, (3) Vertel wat je hebt verteld.

4. Relax!

Een zenuwachtige uitstraling leidt af van de inhoud. Gelukkig is er een handig trucje om je nervositeit te verminderen: rustig ademhalen! Probeer je ademhaling in je buik (laag) te voelen in plaats van op je borst (hoog). Dit diepe ademen zorgt ervoor dat je zenuwen verminderen én dat je zelfverzekerder spreekt.

5. Maak het mooi

Of je nu spreekt over iets ingewikkelds of juist een simpel onderwerp behandelt: mensen hebben altijd behoefte aan ‘mooimakers’. Bedenk van tevoren dan ook hoe jij je verhaal wilt aankleden. Ga je voor een aansprekende anekdote, een videofragment of neem je misschien wel iets tastbaars mee? Zorg ervoor dat de aankleding bij jou past. Maak het niet over the top en blijf bij jezelf.

Last but not least

Een laatste tip: wees niet te streng voor jezelf. Je bent echt niet de enige die spreken in het openbaar soms spannend vindt. There’s nothing to it, but to do it!

Dit artikel is geschreven door Marieke Grasboer van Bureau Spraakwater. Bureau Spraakwater helpt professionals bij het ontwikkelen van hun communicatieve vaardigheden zoals spreken in het openbaar, presenteren en effectief vergaderen.

Wat is jouw ultieme tip voor spreken in het openbaar? Deel hem met onze lezers via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

  1. Goeie tips!
    Mijn tip: kijk, voordat je begint met spreken, eerst even je publiek aan. Kijk even in het rond en glimlach daarbij. Vervolgens: rustig ademhalen en starten met spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.