Een initiatief van Malmberg

5 tips voor het komende onvoorspelbare schooljaar

nieuws schooljaar online en in de klas

Het schooljaar 2020-2021 zal anders zijn dan je gewend bent. Leerlingen, ouders en leraren moeten zich aan nieuwe regels houden. Leerlingen zijn deels gewend geraakt aan het thuiszitten. Hoe zorg je ervoor dat het schooljaar 2020-2021 toch een succes wordt? Wij geven je 5 tips.

1. Ga ervan uit dat thuisleren vaker voor zal komen

Net zoals thuiswerken nu steeds meer de norm wordt, zal ook het leren op afstand in de toekomst belangrijker zijn. Het komende schooljaar zou er zelfs sprake kunnen zijn van een nieuwe lockdown, of andere ingrijpende maatregelen. Wees er dus op voorbereid dat thuisleren, lesgeven via de webcam en digitaal opdrachten maken een belangrijk onderdeel van het schooljaar kunnen zijn.

2. Help leerlingen om thuis te leren

Thuisleren vraagt om de nodige vaardigheden. Zelfstandigheid en planning bijvoorbeeld, maar ook om technische vaardigheden. Jij kunt je leerlingen helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld uit te leggen hoe Zoom en webinars werken, door aandacht te besteden aan online veiligheid en door te laten zien hoe je zorgvuldig met bestanden omgaat.

3. Hou bij het maken van lessen rekening met online leren

Online leren brengt uitdagingen met zich mee. Het kan lastiger zijn om de voortgang te controleren, bijvoorbeeld. Ook kunnen leerlingen zich eenzamer voelen als zij vooral met digitaal lesmateriaal bezig zijn. Daarom is het belangrijk bij het ontwerpen van lessen een balans te vinden tussen activiteiten die vooral thuis tot hun recht komen én lessen die het beste gevolgd kunnen worden in de klas. Ook is een balans tussen structuur en flexibiliteit en tussen individueel en klassikaal leren belangrijk.

4. Sluit aan bij de actualiteit

2020 is een bijzonder jaar. Vanwege corona, maar ook door bijvoorbeeld de grootschalige antiracisme-protesten die nu plaatsvinden. Dit zijn thema’s die bij uitstek geschikt zijn om lessen aan te wijden. Door constructief met het thema corona bezig te zijn krijgen je leerlingen ook meer grip op de situatie, waardoor zij zich minder gestrest voelen. Een manier om dit te doen is om een coronajournaal bij te houden, waarin leerlingen reageren op het nieuws en hun gevoelens beschrijven. En de demonstraties van Black Lives Matter zijn een goede aanleiding om het te hebben over thema’s als racisme, inclusiviteit en de Nederlandse geschiedenis.
Inspiratie voor actuele lessen voor de taalvakken voortgezet onderwijs en mbo vind je bijvoorbeeld op actueel.malmberg.nl.

5. Communiceer met leerlingen, ouders en collega’s

Voor ouders en leerlingen zal er dit schooljaar veel anders zijn. Denk alleen al aan de uitgebreide coronamaatregelen die gelden voor het basis- en special onderwijs, voortgezet onderwijs, het mbo, en het hoger onderwijs. Dit jaar zal het belangrijker dan ooit zijn om te blijven communiceren over dit soort maatregelen. Zorg dat je ouders op de hoogte houdt van de laatste veranderingen, dat je met andere leraren afstemt hoe je met veranderingen omgaat en dat je bijhoudt wat de specifieke situatie is van jouw leerlingen. Om deze communicatie goed te laten verlopen, kun je een communicatieplan opstellen.

Heb jij andere tips of aanvullingen? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

  1. Onvoorspelbaarheid en onzekerheid kunnen voor veel spanning en onduidelijkheid zorgen bij zowel leerlingen/studenten, ouders en collega’s. Heldere communicatie waarin zowel de kansen als bedreigingen worden benoemd, is daarom cruciaal. Zo zorgde met name in het begin van de coronacrisis heldere overheidscommunicatie ervoor dat we als burgers wisten wat er van ons werd verwacht.

    Zorg er als school/onderwijsinstelling voor dat je deze communicatierol op een heldere wijze intern belegt. Het liefst bij een dedicated communicatieprofessional/team in samenspraak met andere relevante interne stakeholders. En zijn deze professionals niet in de eigen organisatie aanwezig, huur ze in. Door de ervaring met andere scholen zijn externe professionals in staat om snel de best practices toe te passen voor jouw organisatie. Of gebruik ze als klankbord om je communicatie actueel, begrijpelijk en informatief te laten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.