Een initiatief van Malmberg

5 tips voor de Boekenweek voor Jongeren

De schrijvers van 3PAK 2020 - OvM

Deze week start de Boekenweek voor Jongeren 2020. Tussen 18 t/m 27 september is er volop belangstelling voor schrijvers, boeken en jongeren (15-18 jarigen). Het thema van deze Boekenweek is: ‘In een boek kan het wel’. Jongeren kunnen via een boek in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen en waar ze dat willen. We doen een greep uit de activiteiten en leestips.

1. Lesbrieven bij het boekenweekgeschenk 3PAK

Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven in september tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Met de speciale lesbrief van Boekenweek voor Jongeren ga je makkelijk aan de slag met 3PAK, het geschenkboek voor jongeren. Dit jaar is er ook een lesbrief gemaakt voor het MBO! De lesbrieven zijn ontwikkeld door Malmberg en sluiten aan op de methodes Talent (VO) en Taalblokken (MBO). De vragen gaan over de verhalen, en nodigen ook uit om zelf aan de slag te gaan.

2. De Reading Challege

Voor enthousiaste, boekverslindende leerlingen is er de Reading Challenge van Hebban. Je wordt uitgedaagd om zoveel mogelijk boeken te lezen en Hebban reikt je allerlei suggesties aan. Een pittige uitdaging. Er is een hele lezerscommunity omheen gebouwd.

3. Het beste boek voor jongeren 2020

Natuurlijk maakt de jongerenjury bij de start van de Boekenweek voor Jongeren het Beste Boek voor jongeren 2020 bekend. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald. In elke categorie zijn vijf boeken genomineerd. De selectie is gemaakt uit de meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar.

‘De boeken bevatten kleurrijke personages in wie menig jongere zich zal kunnen herkennen. Veel van de geselecteerde boeken lenen zich uitstekend voor diepgaande gesprekken over relevante en actuele onderwerpen, sommige titels zijn door de coronacrisis zelfs nog actueler geworden dan ze al waren’, schrijft de jury.

4. Uitreiking Hebban Debuutprijs

Ruim 100 Nederlandse en Vlaamse lezers bepalen elk jaar wie de Hebban Debuutprijs zal ontvangen. De Hebban Debuutprijs 2020 richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feel good en young adult, die voor het eerst verschenen is tussen 1 april 2019 en 1 april 2020. De lezersjury beoordeelt tussen 20 april en 15 juni de vijftien genomineerde titels en bepaalt de shortlist van de Hebban Debuutprijs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren krijgt de winnende auteur de prijs uitgereikt. Onder anderen Antoinette Beumer (‘Mijn vader is een vliegtuig’) en Thomas Rueb (‘Laura H.’) vielen de afgelopen jaren met hun debuut in de prijzen. De prijs is natuurlijk ook een uitnodiging aan alle leerlingen die van lezen houden en zelf graag schrijven.

5. Leeskalender

Wil je het hele jaar door tips krijgen die met lezen te maken hebben? Download dan gratis de Leeskalender. Je kunt ieder jaar ook een exemplaar bestellen voor in de klas. Enthousiast als je bent vul je natuurlijk de kalender aan met tips uit je eigen (school)omgeving.

Heb je ook leestips of zijn er tijdens de Boekenweek voor Jongeren leuke literaire activiteiten bij jou op school of in de buurt? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.