Een initiatief van Malmberg

5 onmisbare onderwijsapps voor het nieuwe schooljaar

apps voor afstandsonderwijs of in de klas

Wist je dat er al meer dan een half miljoen verschillende onderwijsapps zijn? De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij apps kun je bijvoorbeeld makkelijk lessen en toetsen maken die op afstand te volgen zijn. Ideaal voor het komende schooljaar. Door onderwijsapps te gebruiken gaan leerlingen ook beter samenwerken, het nieuws beter begrijpen en makkelijker met elkaar in gesprek. Welke apps zijn nu echt onmisbaar? Wij selecteerden er 5.

1.Kahoot

Als je Kahoot nog niet gebruikt, begin er dan dit schooljaar mee. Kahoot is misschien wel de populairste onderwijsapp en dat is niet zonder reden. De quizzen die je in deze app maakt zijn de ideale manier om voorkennis te testen, te checken of de stof begrepen wordt, of als voorbereiding op een toets. Bovendien houden leerlingen van het competitie-element: je maakt van de lesstof een spel.

2. Microsoft Forms

Wie Microsoft Forms niet kent, denkt misschien dat het een manier is om standaard enquêtes te maken. Maar Microsoft Forms is iets heel anders dan Google Forms en echt geschikt om quizzen mee in elkaar te zetten. Je kunt gemakkelijk afbeeldingen en video’s toevoegen, spelen met de volgorde van vragen en tijdslimieten instellen. Zo wordt het een ideale manier om (op afstand) een toets af te nemen.

3. LessonUp

Het wordt een bijzonder schooljaar waarin de afwisseling van synchroon en asynchroon leren extra belangrijk zal zijn. Een app die hier perfect op aansluit is LessonUp. Met deze app kun je lessen ontwerpen én geven. Dat kan in de vorm van een soort powerpointpresentatie, waarbij alle leerlingen tegelijkertijd hetzelfde te zien krijgen. Maar je kunt de lessen ook asynchroon aanbieden, zodat ze bijvoorbeeld thuis te volgen zijn. Met LessonUp kun je ook de voortang en resultaten van je leerlingen nauwkeurig bijhouden.

4. Padlet

Zoals je merkt zijn er genoeg apps om lessen mee te ontwerpen en toetsen af te nemen. Maar ook bij het verbinden van leerlingen kunnen apps je een handje helpen. Neem bijvoorbeeld Padlet. Daarmee maak je interactieve prikborden, waarop iedereen een bijdrage kan plaatsen. Die borden hebben de vorm van een landkaart, een rooster of een tijdlijn. Zo maak je bijvoorbeeld gemakkelijk een klassikaal overzicht van een huiswerkopdracht. Ideaal om elkaar te inspireren en samenwerking tussen je leerlingen te stimuleren.

5. Flipgrid

Ook deze app is ideaal om het groepsgevoel te versterken en de communicatie in je klas te verbeteren. Met Flipgrid kun je video’s gebruiken om gesprekken en discussies te starten. Zo leren leerlingen van elkaar en zorg je ervoor dat iedereen in de klas zijn stem kan laten horen. De perfecte app dus voor een tijd als deze.

Maak je al gebruik van deze apps of ben je juist enthousiast over een app die niet in dit rijtje staat? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

8 Responses

  1. Beste Walt,

    De slager keurt zijn eigen vlees in deze maar zonder enige twijfel LesLinq thuis in dit rijtje. Inmiddels ook omarmt door een grote NL educatieve uitgever.

    vr. groet Frank de Jong
    LesLinq.com

  2. Wat mij betreft zou Gimkit in de plaats moeten komen van Kahoot. Gimkit is Kahoot+. In Gimkit zien leerlingen hun vragen + de antwoordmogelijkheden op hun eigen device. Ook krijgen ze niet allemaal tegelijk dezelfde vraag. Elke goede vraag levert munten op waarmee items gekocht kunnen worden. Een fout antwoord kost munten. Verdubbelaars en bonussen voor jezelf maar ook ijsblokken om anderen dwars te zitten zijn te koop. Elke vraag komt een aantal keren voorbij wat weer helpt om feitjes te ‘stampen’.

  3. Flipgrid is fantastisch! Je kunt bijvoorbeeld leerlingen een korte presentatie laten maken. Andere leerlingen uit dezelfde klas kunnen het ingeleverde werk zien en hier feedback op geven.

  4. De SelfieReflectie methode is een hulpmiddel voor leerkrachten om het reflectief vermogen van leerlingen formatief te evalueren middels de SelfieReflectieRubric. Door gebruik van de werkvorm met de SelfieReflectieCirkel kan het reflectief vermogen van de leerling verder worden ontwikkeld. De kern is dat de zelfreflectie door leerlingen, op door de leerkracht aangeboden opdrachten, via video worden vastgelegd met de video app Flipgrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.