Een initiatief van Malmberg

5 onderwijs-apps voor het nieuwe schooljaar

Als docent kan je in 2013 niet meer om digitale media in de les heen. Leerlingen brengen steeds vaker hun smart-devices mee naar school en uitgevers van leermethodes ontwikkelen  ook steeds meer aanvullend digitaal lesmateriaal en educatieve apps.

Ben jij van plan om in het nieuwe schooljaar meer digitale media in de les te gebruiken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In deze blog bespreken we een aantal apps, tools en platformen die een verrijking kunnen betekenen voor jouw les. Vergeet overigens niet onze vorige blog te lezen, waarin we een aantal educatieve apps bespraken.

 

1) Zite
Met Zite stel je op basis van je interesses een eigen magazine samen. Wil je op de hoogte blijven over een bepaald onderwerp dan kan je dit invoeren in de app en deze zoekt hier interessante artikelen bij. Het mooie is dat Zite leert van jouw voorkeur. Klik je vaak op artikelen van een bepaalde bron, dan zal de app deze bron vaker aanhalen en meer soortgelijke artikelen voor je zoeken. Zite kan zowel door leerlingen als docenten goed worden gebruikt voor research doeleinden.

2) Dropbox
Dropbox is in feite een virtuele usb-stick waarbij  je zelf kunt bepalen wie er toegang tot heeft. Zo kun je Dropbox gebruiken om lesmateriaal op te plaatsen of leerlingen samen in documenten te laten werken. Het voordeel van werken in de cloud is dat leerlingen dit ook vanuit huis kunnen doen en niet per se in dezelfde ruimte hoeven te zitten om elkaars werk te bekijken of bewerken. Dropbox is dus altijd en overal toegankelijk en maakt daardoor lesmateriaal nog beter beschikbaar.

3) Eduapp
Eduapp is een platform waar je als docent educatieve apps kunt vinden, delen en ontdekken. Docenten delen bijvoorbeeld hun ervaring met bepaalde apps of tools en leggen uit hoe zij deze gebruiken in hun les. Handig voor de digibeet die geen idee heeft waar te beginnen. Het platform is ook een prima plek om met collega docenten van gedachte te wisselen over de didactische inzet van tablets in de klas. In dit filmpje vind je meer informatie over het platform.

4) Prompterous
Een handige app voor zowel docenten als leerlingen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken tijdens presentaties of lezingen. Met de Prompterous maak je van jouw tablet namelijk een autocue. De app is heel eenvoudig in gebruik: je schrijft of importeert de te gebruiken tekst in Prompterous en laat deze tijdens de presentatie meelopen terwijl je spreekt. Voor leerlingen is dit ook een zeer leerzame app ter voorbereiding op hun presentatie, omdat dit hen dwingt van te voren na te denken over hoe ze hun presentatie willen brengen en wat het tempo van de presentatie moet zijn.

 

5) Socrative
Socrative is een mooie tool om de interactiviteit tijdens je les mee te verhogen . De tool verbindt tablets en smartphones in de klas. Als docent kun je via je eigen tablet/telefoon vervolgens vragen stellen aan de leerlingen en de resultaten meteen aan hen tonen. Het is een prima middel om polls te houden en de uitslag hiervan vervolgens klassikaal te bespreken. Hoeveel weten leerlingen bijvoorbeeld al van een bepaald onderwerp af of hoe denken ze over bepaalde actuele of culturele kwesties?

Maak jij ook gebruik van de apps uit dit lijstje of weet jij misschien nog betere apps voor gebruik in de klas?

5 Responses

 1. Uiteraard zijn er nog vele andere apps te downloaden, maar welke gebruik je dagelijks in je les?

  Ikzelf maak veel gebruik van Educreations, een app waarmee je heel simpel een instructiefilmpje kan maken.

  Daarnaast is het te gebruiken als whiteboard. Zeer handig en gebruiksvriendelijk!

 2. Marc ben je nu helemaal van de pot gerukt. de Educreations is niet gebruiksvriendelijk want laatst kreeg ik een virus waardoor er uit het niets porno werd afgespeelt voor mijn hele klas

 3. ‘@Nick
  Punt 1: virusgevoeligheid en gebruikersvriendelijkheid zijn twee verschillende zaken.
  Punt 2: Je schrijft “afgespeelt”. Zo’n fout maakt je bijdrage niet erg geloofwaardig..

 4. De Procent app is erg handig en zowel individueel als klassikaal te gebruiken. Hij is gratis te downloaden voor IPhone en Ipad zonder reclame!

 5. De Procent app is erg handig en zowel individueel als klassikaal te gebruiken. Hij is gratis te downloaden voor IPhone en Ipad zonder reclame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.