Een initiatief van Malmberg

3 tips voor een succesvolle open dag

open dag

Met de start van het nieuwe jaar komt ook het begin van het nieuwe schooljaar weer een stuk dichterbij. Een open dag is hét moment om je als school te presenteren en te profileren naar de buitenwereld toe. Met deze tips maak je er een succesvolle dag van.

 1. Een goede voorbereiding…

Laten we maar meteen beginnen met een enorme open deur: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daar dan ook op tijd mee. Denk na over de wijze waarop je de school wil presenteren. Welke belofte geef je de potentiele nieuwe leerlingen mee? Welke tone of voice kies je voor de communicatie met ouders? Krijgt de open dag misschien een thema? Zet deze elementen op een rij voor je begint met de daadwerkelijke organisatie van de open dag(en). 

Waar leg je de nadruk op?

Het is belangrijk om de school netjes op te ruimen, maar denk daarnaast ook bewust na over wat bezoekers wel of juist niet te zien krijgen. Waar wil je de nadruk op leggen? En hoe ga je dat doen? De open dag is bijvoorbeeld een uitgelezen kans om een tentoonstelling te organiseren. Of creëer samen met leerlingen mini-workhops om toekomstig leerlingen alvast een kijkje in de keuken te geven. Vergeet daarbij vooral niet om leerlingen om input te vragen. Zij weten als geen ander waarom ze specifiek voor jouw school hebben gekozen, dus gebruik die informatie om anderen aan te spreken. 

Focus op de inhoud

Natuurlijk moet het een leuke en sfeervolle dag worden, maar nog belangrijker is dat iedere bezoeker alle informatie krijgt die nodig is om een weloverwogen keuze te maken. Welke vakken komen er in de verschillende studiejaren voorbij? Welke vrije ruimte krijgt een leerling om zelf keuzes te maken? Wat maakt jouw school uniek ten opzichte van andere scholen in de regio? Draag dit uit tijdens de open dag, maar zorg er ook voor dat deze informatie in een overzichtelijk schema met bezoekers mee naar huis gaat.

Wat is jouw gouden tip om van de open dag een succes te maken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.