Een initiatief van Malmberg

10 signalen die duiden op een gameverslaving

10 signalen die duiden op een gameverslaving

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gameverslaving aangemerkt als een officiële verslaving. Volgens hen zijn er alleen al in Nederland ruim twintigduizend mensen verslaafd aan het spelen van games. Het gaat met name om jongens tussen de 12 en 18 jaar. Maak jij je zorgen over het gamegedrag van jouw leerling? Lees dan gauw verder.

Gameverslaving heeft, in tegenstelling tot wat veel mensen beweren, niet uitsluitend te maken met de tijd die achter de spelcomputer wordt doorgebracht. Een verslaving zorgt ervoor dat de leerling in kwestie zijn of haar hoofd alleen nog maar bij de game heeft, ook wanneer er niet wordt gespeeld. Dit obsessieve gedrag is terug te zien in het dagelijks functioneren. Thuis, maar dus ook op school.

Maak jij je zorgen over het gamegedrag van jouw leerling? Ga dan het gesprek aan en test op de volgende tien signalen. Beantwoordt jouw leerling meer dan drie van deze vragen met ‘ja’? Dan is er mogelijk sprake van een gameverslaving. Vind je het moeilijk om je gedachten los te maken van de game die je speelt?

  1. Heb je weinig zin in sociale aangelegenheden, zoals buitenspelen, feestjes en afspraken, omdat je liever achter je spelcomputer zit?
  2. Verzin je allerlei excuses om maar zo snel mogelijk achter je spelcomputer plaats te nemen?
  3. Zit er geen rem op het spelen van het spel en speel je jouw game tot diep in de nacht?
  4. Speel je enkel en alleen één game?
  5. Raak je geïrriteerd wanneer iemand je onderbreekt tijdens het gamen?
  6. Zorgt het spelen van de game ervoor dat je je buiten het gamen lusteloos of slaperig voelt?
  7. Lijdt het contact met vrienden, familieleden en andere bekenden onder het spelen van de game?
  8. Kun je jouw aandacht niet bij school houden omdat je uitsluitend aan gamen denkt?
  9. Ben je ook met het spel bezig wanneer je niet gamet?

Trek op tijd aan de bel

Probeer er ook achter te komen welke game(s) het kind speelt zodat je bovenstaande vragen makkelijker kunt bespreken. Vermoed je een (sluimerende) gameverslaving bij een leerling? Trek tijdig aan de bel. Met de juiste ondersteuning kan een gameverslaving onder controle worden gebracht. Dit moet in geleidelijke stappen, waarin duidelijke regels en grenzen stellen de basis zijn. Informeer altijd de ouders/verzorgers en adviseer hen contact op te nemen met de huisarts. Meer professionele informatie over dit onderwerp vind je op de website Trubendorffer.

Heb jij weleens te maken gehad met een leerling die verslaafd was aan gamen? Wat heb je gedaan om de leerling te ondersteunen? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.