Home » Over Online Educa 2010

Over Online Educa 2010

Vorige week ben ik op de koudste dag van het jaar naar Berlijn afgereisd, waar ik de Online Educa 2010 heb bezocht. Een voorrecht, omdat ik al jaren over dit fenomeen heb gehoord, er al heel wat mensen in mijn netwerk heen heb zien gaan, en zeer enthousiast terug heb zien komen. Dit jaar mocht ik het voor het eerst zelf een keer gaan ervaren.

Leren voor iedereen
Thema dit jaar was “Learning for all”. Hoogtepunt van de conferentie was voor mij de presentatie van Adrian Sannier, nu vertegenwoordiger van hoofdsponsor Pearson en in het verleden University Technology Officer van de Universiteit van Arizona. Hij hield een pleidooi voor een andere aanpak van het gebruik van ict in de klas. Door ict is kennis altijd en overal beschikbaar geworden (Sannier noemt dit perfect fidelity), maar docenten benutten de mogelijkheden die deze informatiebronnen bieden niet genoeg. Reden: docenten zien informatie op het internet vaak niet als echte kennis.

Kant-en-klare tools
De afgelopen jaren krijgen docenten vaak de hulpmiddelen aangereikt om zelf ‘toolmaker’ te worden. Men denkt dat dit de effectiviteit van het gebruik van ict in de klas verhoogt. Volgens Sannier is dit de verkeerde manier, omdat het niet de taak van docenten is om tools te ontwikkelen. De juiste manier is volgens de spreker om docenten kant-en-klare leermiddelen te leveren die zij op hun eigen manier in kunnen zetten. Om dit op de juiste manier te doen, moet er wel een grote verandering in het onderwijs plaatsvinden; de solistische manier van werken van docenten moet worden ingeperkt. Docenten zouden vanuit een team aan deze onderwijsverbeteringen moeten werken. Gelukkig gebeurt dit in Nederland al vrij vaak.

Personalized but standardized
Je komt dan uit op een vorm van leren die ‘personalized but standardized’ is. Dat wil zeggen dat je het onderwijs voor verschillende leerlingen goed kunt differentiëren, maar dat je hierbij gebruikmaakt van standaard componenten om het differentiëren gemakkelijker te maken. De nieuwe generatie lesmethoden van Malmberg zijn al naar dit concept ingericht. Elke leerling volgt een basisroute die wordt afgesloten met een digitale toetst. Op basis van deze toets kunnen leerlingen zelfstandig een individuele vervolgroute volgen. Wat vindt u? Bent u een ‘toolmaker’ of geeft u de voorkeur aan gestandaardiseerde leermiddelen om goed te kunnen differentiëren?

Chris Everaard, Business Consultant Onderwijs- en Uitgeeftechnologie Malmberg

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.