Specials Onderwijstips Onderwijstips september 2016

Onderwijstips september 2016
O

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. In deze editie van ‘Onderwijstips’ onder meer het congres ‘De jonge consument’ en de eerste NIVOZ-onderwijsavond van het jaar met niemand minder dan Gert Biesta.


De jonge consument

Congres – 7 september, Mediaplaza Jaarbeurs Utrecht
Het congres ‘De jonge consument’ richt zich niet op docenten, al is het voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt interessant. Al helemaal omdat het thema dit jaar luidt: Kinderen en jongeren op een positieve manier beïnvloeden? Dat willen we allemaal wel. Een van de workshops is ‘Character marketing: fantasiefiguren als rolmodel’. “Tweens en teens identificeren zich juist met echte mensen, zoals acteurs, muzikanten, sporthelden en bekende bloggers. Character marketing kan onder andere ingezet worden voor het bevorderen van gezond gedrag. Wat zijn de processen die dat kunnen verklaren en waarom is deze techniek zo succesvol?” Lees verder op de congressite.

PBS in de klas

Boek – Brandi Simonsen en Diane Myers
Met Positive Behavior Support creëer je een positieve omgeving op school die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat deze schoolbrede aanpak zeer effectief en doelmatig is. In dit boek gaat de aandacht vooral uit naar de leraar: hoe zorgt hij of zij er in de klas voor dat gewenst gedrag wordt versterkt en probleemgedrag voorkomen? Praktisch en concreet wordt uiteengezet hoe je je klassenmanagement verbetert met de uitgangspunten van PBS, want de sfeer in de klas en de manier waarop je lesgeeft, hebben invloed op het gedrag van de leerlingen. Het boek komt in november uit, maar is via de website van Uitgeverij Pica alvast te bestellen.

Gert Biesta: De terugkeer van de pedagogiek?

Onderwijsavond – wo 07 september, Theater Maitland, Driebergen
De reeks Onderwijsavonden van NIVOZ in schooljaar 2016-2017 wordt geopend door Gert Biesta. In zijn lezing zal hij, om de start van zijn leeropdracht te markeren, ingaan op de unieke bijdrage van de pedagogiek aan praktijken van onderwijs, opleiding en vorming. Hij zal laten zien waar die bijdrage in ligt, wat er uniek en onderscheidend aan is, waarom de tijd rijp is om de pedagogiek weer een expliciete rol te geven in educatief denken en doen, en wat het vergt om de pedagogiek bij de tijd te brengen. Lees verder op de website van NIVOZ. Hier vindt u tevens het programma voor de rest van het schooljaar.

Heeft u een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...