Home » Onderwijstips september 2014

Onderwijstips september 2014

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de boeken ‘Motivatie Binnenstebuiten’ en ‘Knowmad Society’ en de conferentie ‘Leider zijn in het onderwijs’.

Boek: Knowmad Society
Docenten, onderzoekers, zakelijk leiders, sociale entrepeneurs… In Knowmad Society delen negen auteurs uit drie continenten hun visie op de toekomst van leren en werken. Ook delen ze hun kijk op hoe we ons tot elkaar verhouden in een wereld gedreven door steeds snellere veranderingen, kennisnetwerken en de opkomst van Knowmads: ‘nomadische’ kenniswerkers die zowel creatief, innovatief en fantasierijk te werk gaan en altijd, overal en met bijna iedereen kunnen samenwerken. Welkom in de toekomst. Althans, als het aan hen ligt. Daarnaast verkennen de auteurs van deze bundel wat nodig is – zowel op individueel niveau als binnen organisaties en op nationaal niveau – om een toekomstbestendige Knowmad Society te worden.
De bundel is via deze link gratis te downloaden en is ook verkrijgbaar als app of als gedrukt exemplaar en voor de Kindle via Amazon.

Conferentie: Leider zijn in het Onderwijs
24 september – Landgoed De Horst, Driebergen
Er bestaat een grote behoefte aan krachtig (school)leiderschap. Niet alleen in de zin van daadkrachtig handelen als het nodig is, dat spreekt vanzelf, maar in de zin van moreel of pedagogisch leiderschap, het kunnen wekken van het potentieel van je leraren / schoolleiders en zichtbare eindverantwoordelijkheid. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zullen de conferentie inleiden en hun concepten presenteren aan de deelnemers. Marcel van Herpen en Luc Stevens zullen van NIVOZ-zijde het begrip Pedagogisch Leiderschap uitwerken. Verder zullen deelnemers uitgenodigd worden om te reflecteren op hun eigen leiderschap en zal de conferentie rijk zijn aan voorbeelden van (school)leiders waarmee de deelnemers zich persoonlijk kunnen verstaan. Deze conferentie richt zich op schoolleiders, rectoren en bestuurders uit alle onderwijssectoren. Meer informatie

Boek: Motivatie Binnenstebuiten
Dit najaar verschijnt het nieuwe boek Motivatie Binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark: auteurs van het bijna gelijknamige Puberbrein Binnenstebuiten. De publicatie belooft het geheim te onthullen achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen en gedreven studenten. Om erachter te komen wat dat is, hebben Nelis en Van Sark met veel, héél veel jongeren gesproken. Ook bezochten ze initiatieven die jongeren weten te ondersteunen en stimuleren bij hun persoonlijke motivatiezoektocht en spraken ze met verschillende experts. Het boek verschijnt dit najaar bij Kosmos Uitgevers en gaat €19,99 kosten. Kun je niet wachten? Schijf je via de website (formulier onderaan de pagina) dan vast in op het boek.

Conferentie: Mentale Fitheid 2020
26 september – HCO, Den Haag (Kijkduin)
Op vrijdag 26 september vindt in Den Haag de eerste nationale conferentie Mentale Fitheid 2020 plaats. Op deze dag ligt de focus op drie onderliggende disciplines van mentale fitheid: neurowetenschappen, positieve psychologie en mindfulness. Hoe kunnen we onze jeugd zo goed mogelijk voorbereiden op een succesvol en gezond leven in de 21e eeuw? Mogelijke antwoorden op deze en meer vraagstukken worden verkend tijdens de 1e Nationale Conferentie Mentale Fitheid 2020. Kijk op de website voor meer informatie en het programma van de conferentie.

Symposium: Leraren Leren als Gelijken
30 september – Campus TU/e (De Zwarte Doos), Eindhoven
Op 30 september 2014 organiseert Eindhoven School of Education een symposium getiteld ‘Leraren leren als gelijken: Wat werkt’ ter afsluiting van een groots literatuuronderzoek naar de wijze waarop docenten met en van elkaar leren. Doel is om de resultaten van de gelijknamige overzichtsstudie te presenteren en te vertalen naar de praktijk. Wat kunnen en moeten scholen en lerarenopleiders met deze resultaten? Bekijk de Wikispace voor meer informatie over zowel de literatuurstudie als het symposium.

Heb jij ook nog een tip of suggestie die je graag deelt met collega’s? Stuur een e-mail naar de redactie of reageer direct via onderstaand reactieformulier.

2 reacties op “Onderwijstips september 2014”

  1. Janita Seinstra

    Presentatie boek onderwijshelden tijdens het Permanentbetafestival op zaterdag 13 september in de Drentse bossen.

  2. Janita Seinstra

    Presentatie boek onderwijshelden tijdens het Permanentbetafestival op zaterdag 13 september in de Drentse bossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.