Specials Onderwijstips Onderwijstips november 2013

Onderwijstips november 2013
O

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de boeken ‘Het alternatief’ en ‘De kunst en wetenschap van het lesgeven’ en een studiemiddag voor docenten maatschappijleer met niemand minder dan Emile Roemer.

Open dag voor het Onderwijs 2013
6 november – Waag Society, Amsterdam
Jaarlijks houdt het Creative Learning Lab van Waag Society een open dag voor onderwijs (PO/VO) om de nieuwste ontwikkelingen door te nemen op het gebied van technologie en innovatie in het onderwijs. Maak kennis met trends, wissel praktijkervaring uit en ontdek nieuwe mogelijkheden. Dit jaar wordt deze dag op 6 november 2013 gehouden in de Waag in Amsterdam. Kom luisteren naar de ervaringen uit onze recente projecten, zelf experimenteren en ervaren of discussiëren met de experts. Het centrale thema van deze dag is ‘Embodied learning’ (leren met je lichaam als interface) en onze plannen met FabSchool: leren door te maken. Deelname aan de open dag kost € 15,- per persoon.

Boek: Het alternatief
Rene Kneyber en Jelmer Evers
Iedereen wil goed onderwijs. Toch lijkt er iets niet goed te gaan. Het onderwijs staat in een allesbehalve goed daglicht. Het alternatief onderzoekt hoe het anders kan. In plaats van te kijken naar resultaten moeten we gaan sturen op vakmanschap en vertrouwen, zo betogen de auteurs van deze bundel. Een boek voor iedereen met interesse in het onderwijs en een must voor docenten.

4e Nationale Docentencongres Biologie
15 november – Burgers’ Zoo, Arnhem
Op vrijdag 15 november 2013 organiseert Malmberg het 4e Nationale Docentencongres Biologie. Onder leiding van Diederik Jekel opent de dag met een spetterende talkshow en sluiten af met een plenaire lezing van Redmond O’Hanlon. Tussendoor kunt u de volgende sessies volgen: De grenzen van topsport, Genderdysforie, Nieuwe media in de biologieles, Fotosynthese: voor een zonnige toekomst, Water en fruit tijdens schooltijd, Pleisters voor het hart en Biologie voor jou weet wat er leeft! Bekijk het programma en wacht niet te lang met inschrijven want er zijn nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Studiemiddag Politiek met Emile Roemer
29 november – Malmberg, ‘s-Hertogenbosch
Malmberg organiseert op vrijdagmiddag 29 november een unieke Studiemiddag Politiek voor maatschappijleerdocenten. De studiemiddag vindt plaats bij Malmberg in ‘s-Hertogenbosch. Keynote-spreker is niemand minder dan Emile Roemer! Bekijk het programma en schrijf u snel in. Het aantal plaatsen is beperkt. De vraag die centraal staat tijdens de studiemiddag is: Hoe maakt u een abstract onderwerp als politiek toegankelijk voor uw leerlingen?

Boek: De kunst en wetenschap van het lesgeven
Robert J. Marzano – Verkrijgbaar vanaf eind november
Een evidence-based denkkader voor goed, opbrengstgericht onderwijs. De Amerikaanse auteur Robert J. Marzano heeft de wetenschappelijke publicaties op het gebied van onderwijsonderzoek van de afgelopen 35 jaar voor u op waarde geschat en overzichtelijk samengevat. Marzano vertaalt de uitkomst van zijn onderzoek ook naar concrete acties die in de schoolpraktijk kunnen plaatsvinden: de ultieme informatie om evidence-based onderwijs te realiseren. Goede lessen opbouwen door slim gebruik te maken van wat de huidige wetenschap ons hierover kan leren? Dat kan aan de hand van dit boekje.

Heeft u ook een tip of suggestie die u graag wil delen met collega’s? Stuur een e-mail naar de redactie of reageer via onderstaand reactieformulier.

Meer van deze auteur

1 REACTIE

  1. John Hatties ‘Visible Learning for Teachers’ werd nu in het Nederlands vertaald (Nederlandse titel: Leren zichtbaar maken) en is verkrijgbaar bij Bazalt of Abimo (voor België).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Als onderwijsadviseur bezocht wijlen Henk Witteman tientallen scholen en woonde...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...