Home » Onderwijstips mei 2020

Onderwijstips mei 2020

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Gezien de huidige crisis rondom het Coronavirus, focussen we ons in deze editie van Onderwijstips met name op tips die passen bij de situatie.

Wereldculturen: digitale lessen en creatieve opdrachten voor thuis

Nu leerlingen niet naar het museum kunnen komen, heeft de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen online lessen gemaakt. De lessen versterken wereldburgerschap enz. cultureel (zelf)bewustzijn en ze raken vakken aan als geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer. Alle lessen hebben een interactief karakter en vergroten 21ste eeuwse vaardigheden. Je vindt de lessen via het Wereldculturenkanaal op LessonUp.

Schrijf zelf geschiedenis: coronatijden door de ogen van kinderen

Doorgaans leren kinderen over de geschiedenis op school, maar nu zitten ze zelf midden in zo’n belangrijke gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis. Creadagia vraagt kinderen om hun eigen verhaal op te schrijven over de coronacrisis. De 100 beste verhalen worden eind 2020 in een boek uitgegeven. Alle ingezonden bijdragen gaan met een tijdcapsule ergens in Nederland de grond in. Bekijk de video voor meer uitleg.
Bijdragen verstuur je naar: creadagia@gmail.com. Ook liedjes, gedichten, strips en tekeningen zijn welkom.

Zangexpress voor iedereen: de thuis-muziek-maak-challenge

Kinderen die graag muziek maken kunnen zich uitleven op zangexpress.nl.vooriedereen. Tijdelijk heeft zangexpress onderdelen gratis beschikbaar gemaakt. Kinderen kunnen ook meedoen aan de thuis-muziek-maak-challenge met Shary-an. Leef je uit en maak kans op een professionele videoclip, zangles of productie in een echte studio.

Leestip: Toen het oorlog was, 1939-1945

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid leven. De oorlog is een ingewikkeld onderwerp, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dit boek helpt met antwoorden geven. Behalve dat de belangrijkste onderwerpen worden behandeld, staat er ook informatie in die kinderen graag willen weten: wat voor wapens werden er gebruikt? Wat gebeurde er met de dieren in de oorlog? Een non-fictiekinderboek over de Tweede Wereldoorlog dat ook bruikbaar is op de basisschool. Dit boek wordt ook besproken op jufenmeester.nl

Studenten helpen scholieren

Een mooi initiatief dat wij graag onder de aandacht brengen: Studenten die scholieren helpen in de vorm van online gratis bijles. Kijk hoe het werkt op: studentenhelpenscholieren.nl

NRO congres voor onderwijs en onderzoek in oktober

Woensdag 28 oktober 2020 is de zesde editie van het NRO-congres ‘Samen op Koers’.
Op dit congres ontmoet je andere deelnemers die interesse hebben in de combinatie van onderwijs en onderzoek. Het programma wordt later bekend gemaakt, maar je kunt je alvast inschrijven op nro-congres.nl.

Gratis module duurzame energie Minecraft

InnoEnergy, een investeerder op het gebied van duurzame energie, stelt tot eind juni hun online lesmodule Lumen gratis ter beschikking. Lumen is onderdeel van Minecraft’s Education Edition en leert kinderen tussen de 9-15 jaar over de werking van duurzame energie systemen.
Denk hierbij aan het opdoen van echte ervaring door het ontwikkelen van gebouwen, zonnepanelen plaatsen, berekenen hoeveel opslag nodig is, het goed aansluiten van apparatuur enzovoorts.

Boek een Schrijver op je scherm

Nu de coronacrisis noopt tot creatieve oplossingen, heeft de schrijverscentrale ‘Boek een schrijver op je scherm’ bedacht. Schrijvers en illustratoren komen dan in plaats van live in je les, digitaal je programma verrijken. Boeken doe je via schrijveropjescherm.nl
Het betreft een pilot die in ieder geval tot en met 9 mei loopt.

Heb jij ook nog een goede tip die niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.