Po, vo of mbo Basisonderwijs Onderwijstips mei 2019

Onderwijstips mei 2019
O

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer De Schoolschrijver en de Mediadiamant: een handige wegwijzer met tips voor opvoeders en professionals om kinderen en jongeren tot en met achttien jaar mediawijs op te laten groeien. Heb jij een goede tip? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

De Schoolschrijver

Bijzonder initiatief
De Schoolschrijver zet de allerbeste kinderboekenauteurs in om leerlingen op basisscholen taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. De Schoolschrijvers delen hun liefde voor verhalen schrijven en de magie van taal. Ze maken van taallessen een spannend avontuur. Kinderen verbeteren niet alleen hun taalvaardigheid. Ze gaan ook vooruit in zelfreflectie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dit doen ze op drie manieren. Er is een halfjaarprogramma, een intensief traject dat is ontwikkeld voor basisscholen met veel taalzwakke leerlingen. Ook is er Schoolschrijver-maand, bedoeld voor alle basisscholen. Tot slot hebben ze een ook Schoolschrijver Academie met allerlei praktische trainingen voor leerkrachten.

Mediawijsheid Netwerk Experience

Netwerkevent | 21 mei | Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum
Het thema van de Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) dit jaar gaat over jou, over ons, over mensen. Over onze gedeelde waarden, de manier waarop we met elkaar omgaan, van elkaar leren, met elkaar werken en samenleven in een wereld die continu verandert. De Mediawijsheid Netwerk Experience (MNX) is het jaarlijkse mediawijsheid netwerkevent. Een uitgelezen moment voor professionals om bij te praten over mediawijsheid in praktijk en beleid en van elkaar te leren. Centraal staan de drie programmalijnen waar het Netwerk Mediawijsheid vanaf 2019 op inzet: Jongeren, Volwassenen en Begeleiders van kwetsbare groepen. Laat je op de MNX inspireren door de diversiteit aan sprekers en sessies, ontmoet, leg verbinding en ontdek nieuwe dwarsverbanden.

De kracht van reflectie

Boek | Fred Korthagen
De kracht van reflectie laat zien hoe (aankomende) leraren systematisch kunnen reflecteren op praktijkervaringen. De lezer leert om reflectie concreet en constructief te maken. Het boek brengt de nieuwste inzichten over reflectie tot leven middels talloze voorbeelden en oefeningen om diepgaande reflectieprocessen te bevorderen. In dit inspirerende boek brengen Fred Korthagen en Ellen Nuijten wetenschappelijk onderzoek, praktische oefeningen en uitgebreide ervaring op het gebied van reflectie en coaching samen. Het boek is geschreven voor lerarenopleiders op scholen en opleidingsinstituten en is ook bruikbaar voor (aanstaande) leraren, zittende leraren in het po en vo en begeleiders van leraren.

Consultatiebijeenkomst docenten PO & VO

Stakeholderbijeenkomst | 22 mei | Vergadercentrum Domstad, Utrecht
Ben je docent in het primair- of voortgezet onderwijs? Dan ben je van harte welkom op de consultatiebijeenkomst van woensdagmiddag 22 mei. De ontwikkelteams van Curriculum.nu nodigen je van harte uit om in gesprek te gaan over de opbrengsten van de leergebieden en om inhoudelijk feedback te geven. Op de bijeenkomst zal aandacht zijn voor het geheel aan opbrengsten. Tevens heeb je de mogelijkheid om één van de sessies over een specifiek leergebied bij te wonen.

Mediadiamant

Wegwijzer mediagebruik
44 procent van de ouders maakt zich weleens zorgen over het mediagebruik van hun opgroeiende kinderen. Bijna net zoveel ouders zouden graag hulp krijgen bij de mediaopvoeding. Daarom is de MediaDiamant in het leven geroepen: een handige wegwijzer met tips voor opvoeders en professionals om kinderen van 0 t/m 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Wil jouw organisatie opvoeders of andere (opvoed)professionals helpen om meer grip te krijgen op mediaopvoeding? De MediaDiamant is een praktische conversatiestarter, die focust op de kansen die media bieden. Zet hem op tafel tijdens een oudergesprek, gebruik hem tijdens een activiteit of bedenk een geheel eigen toepassing. Gebruikt jouw organisatie de MediaDiamant al? Klik hier om de MediaDiamant te printen en vouwen.

Heb jij een goede onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...