Home » Onderwijstips mei 2017

Onderwijstips mei 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie van Onderwijstips onder meer het boek Dan maken we ons onderwijs zelf wel! en het spannende evenement Night of the Nerds.

Dan maken we ons onderwijs zelf wel!
Boek | Koen Wessels
Het Nederlandse onderwijs is verdwaald. Het focust overmatig op zijn kwalificerende, resultaatgerichte taak. Gelukkig zijn er ook frisse, vernieuwende geluiden hoorbaar. Zo is het bildungsideaal aan een opmars bezig en materialiseerde de onvrede van Amsterdamse studenten in september 2015 in de oprichting van De Bildung Academie: bildungsonderwijs voor studenten door studenten. Als één van de oprichters en dragers van de academie, neemt Koen Wessels de lezer mee op zijn zoektocht naar de bedoeling van onderwijs. Wessels daagt de lezer uit om zijn visie op onderwijs te verscherpen en te verruimen. Met concluderende uitgangspunten, scherpe odes en creatieve voorbeelden biedt hij bovendien de nodige inspiratie om de stap te maken van filosofie naar praktijk, van onderwijsvisie naar waardevol onderwijs. Verkrijgbaar vanaf 1 mei, onder meer via ISVW uitgevers.

Night of the Nerds
Evenement | Klokgebouw, Eindhoven
Tijdens Night of the Nerds zie je hoe fascinerend en cool de wereld van innovatie, techniek en creativiteit is. Op 16 mei 2017 trakteert de organisatie je op de allernieuwste ontwikkelingen en gepassioneerde nerds wijzen je de weg in het bomvolle programma. Kortom, het wordt een speciale dag voor het vo en (v)mbo met een sterk programma voor iedereen tussen 14-19 jaar, in het Klokgebouw te Eindhoven. Bekijk hier het bomvolle programma. Night of the Nerds heeft een middag- en een avondprogramma. In het middagdeel ligt de nadruk op verdieping en leren. Lees verder voor meer uitleg over het event.

Delen van leiderschap
Training | 16-17 mei 2017/16-17 juni 2017
Een unieke training voor leraren mét hun leidinggevende. Leraren met Lef hecht veel waarde aan het delen van leiderschap en heeft hiervoor met drie ervaren trainers een tweedaagse training rondom deze thematiek ontworpen. In twee dagen bieden de trainers vanuit hun rijke ervaring en inspiratie diverse bouwstenen waarmee iedere school aan het einde van de tweede dag een versnelling van het delen van leiderschap in de eigen school kan brengen. Meer weten? Download dan de flyer of bezoek de website van Leraren met Lef.

Onderwijs in tijden van digitalisering
Boek | Ad Verbrugge
Heeft het zin om kinderen van jongs af aan te leren programmeren? Verandert ons denken door het gebruik van computers? Wat zijn de schaduwkanten van computers in de collegezaal? Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk vroegen wetenschappers, intellectuelen en leraren hun mening over de zin en onzin van digitalisering in het onderwijs. In deze bundel komen zowel voor- als tegenstanders van digitale middelen in het onderwijs aan het woord. Al met al biedt het boek een fris tegengeluid tegen al de hoge verwachtingen die men van innovaties heeft. Aan de bundel werkten onder anderen mee: Sebastien Valkenberg, Diederik Boomsma, Johannes Visser, Theodore Dalrymple en Aleid Truijens. Verkrijgbaar vanaf 15 mei, onder meer via Uitgeverij Boom.

Heb jij een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.