Specials Onderwijstips Onderwijstips juli 2015

Onderwijstips juli 2015
O

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. Met de zomervakantie in aantocht is het aanbod schaars, maar toch hebben we een en ander voor u op een rijtje gezet. Onder meer het Nederlandse Kunskapsskolan Logboek, het grote Onderwijsfeest van Leraren met lef en het Lerarencongres 2015.

Het Nederlandse Kunskapsskolan Logboek
Op Kunskapsskolan-scholen werken leerlingen het grootste deel van de dag met én vanuit hun logboek. Daarmee krijgen leerlingen inzicht in hun eigen leerproces en leren ze er – zowel gezamenlijk als individueel – op te reflecteren. Vanaf aankomend schooljaar zijn deze logboeken ook verkrijgbaar voor het Nederlandse onderwijs. De Nederlandse logboeken zijn volledig gebaseerd op de uitgangspunten van Kunskapsskolan: per week kan een leerling er leer- en werkdoelen in opschrijven, noteren welke activiteiten hij daarvoor gaat uitvoeren en reflecteren op het verloop van het leerproces. Ook is het ruimte voor docenten en ouders om opmerkingen of vragen te plaatsen. Meer weten? Bezoek dan de website van Kunskapsskolan Nederland.

Het Leraren met Lef Onderwijsfeest
17 augustus, 10:00 tot 14:00 uur – Theaterfestival Parade Amsterdam
‘Tijd voor een FEEST voor het onderwijs! FEEST om de vele initiatieven in het land en de beweging van onderop bij elkaar te brengen en een stimulans te geven. FEEST om te laten zien dat er heel veel kan in het onderwijs als je de verantwoordelijkheid neemt en de samenwerking zoekt. Kortom, FEEST!’ Het thema is ‘de gelukkige leerling’. Met onder andere keynotes van Paul Schnabel en Claire Boonstra. Ook spreken Leraren van het Jaar, de minister/staatssecretaris, leiders van initiatieven en bijzondere leerlingen zich uit over ‘de gelukkige leerling’ en het feit dat er van onderop een kritische massa in het Nederlandse onderwijs ontstaat. Hier kunt u zich inschrijven en het hele programma bekijken. Kosten: €20.- (incl. lunch en de hele dag toegang tot de Parade).

AOb cursusaanbod 2015/2016
Vanaf vorige week staat het nieuwe cursusaanbod, Persoonlijke Ontwikkeling 2015/2016, van de AOb online. Met name voor starters in het onderwijs is er een aantal interessante cursussen. Wat dacht u van een cursus Orde in de klas, 21st Century Skills en Blended Learning of Assertief omgaan met collega’s? ‘Een cursus van AOb-scholing helpt je je talenten te ontwikkelen en zo te functioneren dat je plezier in je werk hebt. Alle cursussen worden gegeven in Utrecht, maar zijn, bij belangstelling van meerdere collega’s, ook mogelijk als maatwerk in je eigen regio of op je eigen school.’

Het Lerarencongres 2015
7 oktober 2015 – Koning Willem I College, Den Bosch
‘Op woensdag 7 oktober 2015 vindt voor de derde keer het Lerarencongres plaats, met als thema ‘Samen nieuwsgierig’. De campus van het Koning Willem I College in Den Bosch wordt omgetoverd tot een waar festivalterrein. De ideale setting om collega’s ontmoeten, kennis met elkaar te delen, praktische workshops van collega’s te volgen, inspirerende verhalen te horen of te kijken naar cabaret of een act. Nieuw dit jaar is dat ook de bekendmaking van de nieuwe Leraren van het Jaar tijdens het Lerarencongres plaatsvindt. Kortom: er is voor elk wat wils, dus schrijf je nu al in. Dan weet je zeker dat je erbij bent!’ Aanmelden voor het Lerarencongres kan via deze link. Ook bijdragen voor het congres van leraren zijn nog steeds van harte welkom en kunnen worden aangemeld met dit formulier.

Heeft u ook een tip of suggestie die in dit overzicht niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

  1. Najaar 2015
    Leesstimulering in de klas met boekenactiviteiten
    (http://www.arsscribendi.com/event/2014-Jun-25/Leesstimulering-in-de-klas-met-boekenactiviteiten)

    I.s.m. onderwijsadviseur Frans Winkels van APPRIS biedt Leesnet.nu een interessant studiedagprogramma en workshops aan waarbij ‘mondelinge en schriftelijke verwerkingsactiviteiten rond boeken’ centraal staan. Professionalisering rond lezen speciaal voor taal- en leescoördinatoren en schoolteams. Leerinhouden zijn: kennis van de opbouw met leerlijnen mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, ontwikkelen van presentatie- en publicatievaardigheden van leerlingen (ook door dit zelf te leren voordoen). Deelnemers ontvangen bovendien de map Leesstimulering in de klas met boeken voor direct gebruik in school vanaf groep 3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...