Onderwijstips januari 2016

1


Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de boeken ‘Talent Binnenstebuiten’ en ‘Passend voortgezet onderwijs’ en de Radboud Docentendagen 2016.


Publiekscollege Jelle Jolles: ‘Onderwijs, brein en leren’

Op 16 oktober 2015 gaf Jelle Jolles op uitnodiging van cabaretier Freek de Jonge een publiekscollege over ‘Onderwijs, brein en leren’. Het college, dat plaatsvond op de Universiteit van Amsterdam, staat sinds kort online. Jolles: “In mijn college ben ik ingegaan op de neuropsychologische ontwikkeling van kinderen. Ook ging ik in op de vraag welke inzichten nu al toepasbaar zijn in onderwijs en opvoeding en wat wetenschap, praktijk, politiek en overheid daaraan zou kunnen doen.” Op de website van Jolles is meer informatie te vinden over het college.

Boek: Talent Binnenstebuiten
Huub Nelis en Yvonne van Sark
Steeds meer ouders en docenten worstelen met de vraag hoe je omgaat met de talenten van kinderen en jongeren. Hoe ontdek je wat echt bij iemand past? En hoe zorg je er vervolgens voor dat iemands talenten ook ontwikkelen? Huub Nelis en Yvonne van Sark leggen in Talent Binnenstebuiten uit wat talent is, hoe je het kunt opsporen en kunt zorgen dat je het ontwikkelt. Ontdek de potentie van ieder kind, stimuleer de talenten van leerlingen en studenten.

Radboud Docentendagen 2016
dinsdag 19 januari – Radboud Universiteit, Nijmegen
Het nieuwe jaar begint goed op de Radboud Universiteit: op 19 januari 2016 organiseert het PUC Humanities in samenwerking met de opleidingen Nederlands, Engels en Duits een docentendag voor elk van deze vakgebieden. Op deze dag ontmoet u andere docenten uit uw vakgebied: nieuwe gezichten én oude bekenden. U deelt ervaringen, hoort de actuele ontwikkelingen en raakt geïnspireerd door diverse lezingen, workshops en/of trainingen van verschillende sprekers. Ook krijgt u handgrepen aangereikt over hoe u de nieuwe kennis in uw dagelijkse lespraktijk kunt verwerken. Bezoek deze website voor meer informatie.

Boek: Passend Voortgezet Onderwijs – pedagogisch vakmanschap in de klas
Peter Mol
Dit boek laat aan de hand van praktijkervaringen zien hoe je je pedagogisch vakmanschap vergroot. Door je bewust te zijn van de invloed die je uitoefent op de leerling en door proactief te handelen, kun je een band opbouwen met de leerlingen en een goede werksfeer creëren. Peter Mol laat op humoristische wijze zien dat theorie oké is als het klopt met wat in de praktijk al is uitgevonden. Onderwijs is in de eerste plaats het vakmanschap van degene die voor de klas staat. Dit vakmanschap is niet af te dwingen of te vatten in regels, maar kan wel gestimuleerd en gefaciliteerd worden. Dit boek is daarbij een welkome inspiratiebron. Verkrijgbaar vanaf 19 februari.

Cursus: Krachtig schrijfonderwijs
25 januari (startdatum) – CED Groep, Rotterdam
Schrijfvaardigheid kan veel meer zijn dan het geven van een schrijfopdracht en die vervolgens nakijken. Hoe haalt u het beste uit uw leerlingen? Hoe reflecteert u met leerlingen op de geschreven tekst? Hoe zorgt u ervoor dat de leerlingen aan het eind van hun schoolloopbaan op het vereiste referentieniveau zitten? En hoe maakt u aan hen duidelijk wat dat niveau inhoudt? In deze cursus maakt u kennis met procesgericht schrijfdidactiek en leert u hoe u de opbrengsten van uw schrijfonderwijs kunt verhogen. Lees hier verder over de kosten en de cursusinhoud.

Heeft u ook nog een tip of suggestie die in dit overzicht niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

  1. Min van OCW heeft onlangs een factsheet gepubliceerd over diabeteszorg in het primair onderwijs. Binnen dit financieel en juridisch ontwikkelingen wij als stichting praktische handvatten voor scholen en is er een platform op Facebook en twitter om vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen. Bent u hierin geïnteresseerd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here