Specials Onderwijstips Onderwijstips december 2013

Onderwijstips december 2013
O

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere het boek ‘Ik ben Malala’ en de Tek Tok Late Night Show met deze keer als thema: Wat is de impact van nieuwe technologie in het onderwijs?

Tek Tok Late Night
3 december – Paard van Troje, Den Haag

Welke technologietrends hebben naar verwachting tussen nu en vijf jaar impact op het Nederlandse onderwijs? Hoe kunnen deze technologieën van nut zijn bij het omgaan met veelvoorkomende onderwijsvraagstukken? Tijdens de Tek Tok Late Night Show krijg je antwoord op deze en meer vragen. Met deze keer uitdagende onderwerpen zoals adaptief leermateriaal, embodied learning, beweging en leerprestaties en leren programmeren. Kijk voor het gehele programma op de website. Mocht je er niet bij kunnen zijn, het hoofdprogramma wordt van 20.00 tot 22.00 uur live gestreamd.

Boek: Ik ben Malala

Malala Yousafzai werd wereldnieuws toen ze in 2012 op vijftienjarige leeftijd van dichtbij in het gezicht werd geschoten door een talibanstrijder. Waarom? Omdat ze naar school gaat. In Pakistan is, net als op veel andere plekken in de wereld, onderwijs niet vanzelfsprekend. Malala overleefde de aanslag. Sindsdien is zij het symbool van de strijd voor onderwijs voor iedereen. ‘Ik ben Malala’ is en verscheurend en indrukwekkend verhaal. Een echte aanrader.

Puberbrein Binnenstebuiten
16 december – YoungWorks, Amsterdam

Comazuipen, happy slapping, breezerseks en gameverslaving. Heftige verhalen genoeg over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Toch gaan deze verhalen over maar een klein deel van de jongeren. Maar hoe zit het dan eigenlijk precies met de gemiddelde puber? Tijdens deze workshop wordt besproken hoe het puberbrein zich ontwikkelt en hoe het precies zit met motivatie en risicovol gedrag. YoungWorks helpt het gedrag van jongeren te begrijpen en te plaatsen in een maatschappelijk perspectief. Daarbij blijven de vier meest invloedrijke partijen – thuis, school, peers en overige opvoeders – niet onbesproken. Na deze workshop weet je de verschillende inzichten om te zetten in je dagelijkse werk en ga je naar huis met handige tips over omgaan met pubers.

Jongerentrends 2014
18 december – YoungWorks, Amsterdam

Of je nu docent, opvoeder of ouder bent: als je weet wat jongeren bezig houdt of bezig gaat houden kun je gerichter met ze communiceren. Jaarlijks brengt YoungWorks de jongerentrends voor het nieuwe jaar in kaart. Daarbij combineren ze eigen onderzoek met input vanuit een trendteam, bestaande uit vijftien jongeren tussen de 14 en 25 jaar. ‘De trends bieden een interessante kijk op het leven en de mentaliteit van jongeren en inspireert om effectiever voor of met jongeren te werken’, aldus de omschrijving van YoungWorks. Er is genoeg ruimte om ideeën uit te wisselen en na deze workshop weet je hoe je zelf de trends kunt toepassen in je werk.

Heb jij ook nog een tip of suggestie die je graag deelt met collega’s? Stuur een e-mail naar de reactie of reageer direct via onderstaand reactieformulier.

Meer van deze auteur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Als onderwijsadviseur bezocht wijlen Henk Witteman tientallen scholen en woonde...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...