Onderwijstips april 2016

1

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. In deze editie van ‘Onderwijstips’ onder meer de blogserie ‘Teach Like a Champion’ van Paul Ket, Girlsday 2016 en het boek ‘Kleppen dicht! Effectief leren met ICT’ van Patricia van Slobbe en Michel van Ast.

Blogserie: ‘Teach Like a Champion’
door Paul Ket
Onderwijskundige en wiskundedocent Paul Ket verzorgt op Blogcollectief Onderzoek Onderwijs de serie ‘Teach Like a Champion’. Zowel de titel als de inhoud van deze serie zijn afkomstig van het gelijknamige populaire boek van Doug Lemov, waarin de auteur 62 technieken voor beter lesgeven bespreekt. In zijn artikelen bespreekt Ket telkens een andere techniek binnen de context van het Nederlandse voortgezet onderwijs. Goed, duidelijk en onderhoudend geschreven. En misschien wel het belangrijkste: je kunt er als docent meteen zelf mee aan de slag. Aanrader dus! De volgende blogs staan inmiddels online:

  1. Teach Like a Champion: Reject Self-Report
  2. Teach Like a Champion: Targeted Questioning
  3. Teach Like a Champion: Standardize the Format
  4. Teach Like a Champion: Tracking, Not Watching
  5. Teach Like a Champion: Show me!


Landelijk evenement: Girlsday 2016
donderdag 14 april – verschillende locaties
Girlsday is een initiatief van VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt dit jaar plaats op donderdag 14 april. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot en met 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Meer weten? Bezoek dan de projectpagina op de website van VHTO.

Boek: Kleppen dicht! Effectief leren met ICT
Patricia van der Slobbe en Michel van Ast
Begin 2016 verscheen ‘Kleppen dicht!’. Wellicht een wat misleidende titel voor een boek over effectief leren met ICT. Het gaat namelijk niet over orde houden. ‘Kleppen dicht!’ is een boek over onderwijs. Over goed onderwijs met ICT. (…) Aan de hand van concrete voorbeelden uit de dagelijkse lespraktijk, praktische werkvormen, en helder beschreven mogelijkheden nemen de auteurs u stap voor stap mee in de wereld van de ‘activerende digitale didactiek’. Dit boek is bedoeld om u te inspireren en te motiveren om toegankelijke ICT-toepassingen vol vertrouwen in te zetten in uw lessen en te gebruiken bij uw lesorganisatie. Lees verder en/of bestel het boek via de website van Uitgeverij Pica.

VIVES Magazine: EduPOPUPS
15 april in Etten-Leur & 12 mei in Zoetermeer
Marcel Kesselring en Karin Winters, de hoofdredacteuren van VIVES Magazine, organiseren in april en mei eduPOPUPS voor leraren en directies in het onderwijs. De POPUP is een plek waar ontmoeting centraal staat en waar u met elkaar kunt leren en ontdekken. Op het gevarieerde programma staan onder meer workshops en de zogeheten ‘Onderwijs draait door!’-sessies. In deze sessies kunnen mensen langskomen om rond te hangen, om af te kijken, om bij te dragen, om te kletsen, om nieuwe mensen te leren kennen. Bezoek voor het gehele programma, meer informatie en tickets Edupopups.nl.

Heeft u een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here