Specials Onderwijstips Onderwijstips april 2013

Onderwijstips april 2013
O

Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent in het voortgezet onderwijs de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere IPON 2013, het boek Vmbo van dichtbij en de wekelijkse sociale media lessen van Maandag.

4e Nationale Managementcongres

Na drie succesvolle edities organiseert Malmberg op donderdag 4 april het 4e Nationale Managementcongres voor schoolmanagers in het voortgezet onderwijs. Tijdens dit congres in Madurodam krijgt u praktische managementtips en kunt u kiezen uit verschillende keuzesessies zoals: Docenten mee in de digitalisering van het onderwijs?, De rol van toetsing bij het vormgeven van goed onderwijs en Een iPad-klas, hoe pakt u dat aan? Dagvoorzitter is Jeroen Kramer (Klokhuis) en Tom Coronel verzorgt de opening waarin hij parallellen trekt tussen zijn rol als coach in de snelle racewereld en uw rol als schoolleider.

Boek: het vmbo van dichtbij

Wat werkt er nou echt in het vmbo? Het vmbo van dichtbij geeft aan de hand van (praktijkgericht) onderzoek antwoord op deze vraag. Dit boek richt zich tot de docent, de docent in opleiding en de lerarenopleiders, met als doel een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering in het werkveld en op de lerarenopleidingen. Geschreven door Jos van der Waals (lector lectoraat vmbo Hogeschool van Amsterdam) en Martijn van Schaik (onderzoeker lectoraat vmbo/lerarenopleider Hogeschool van Amsterdam).

Beurs: IPON 2013

Op woensdag 10 en donderdag 11 april 2013 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de zesde editie van IPON plaats: de beurs voor iedereen die bij het onderwijs betrokken is en op de hoogte wil blijven van onderwijs en ICT. Ook dit jaar staat er weer een flink aantal keynotes, workshops en presentaties op het programma. Zo geeft Hans Prins, uitgeefmanager van Malmberg, de workshop What’s App in het onderwijs: Wat kun je in de les met apps? Hoe kijken leerlingen aan tegen het gebruik van tablets en smartphones als ondersteuning om te leren? Bekijk ook de top 5 van Onderwijs van Morgen.

12 april 2013: Taalconferentie voor vo en mbo

De taalconferentie voor vo en mbo is een jaarlijks terugkerend evenement voor docenten Nederlands en alle andere spelers die betrokken zijn bij het vak.  De conferentie staat in het teken van drie thema’s: lezen & schrijven, opbrengstgericht werken & taal en ICT & taal. Er zijn workshops te volgen in bijvoorbeeld nieuwe media in de taallessen en mindmappen als krachtig middel tot tekstbegrip en de keynote wordt verzorgd door Inge Drewes van de Inspectie van het Onderwijs.

Maandag: lessen in sociale media-tools

Het Practoraat Sociale Media van het Mediacollege in Amsterdam is onlangs gestart met Maandag: een snelle les in sociale media-tools. Eigenlijk bedoeld voor docenten van het Mediacollege, maar beschikbaar voor iedereen. Iedere week publiceren ze een nieuwe video. Zo is er al een video over Twitter en Twitter in combinatie met Hootsuite en een video waarin je uitleg krijgt over Mentimeter. In de video’s wordt uitgelegd wat het is, hoe het werkt en wat je er in het speciaal als docent nou eigenlijk mee kunt. In de gaten houden dus, want: handig!

Wat heeft u in april op het programma staan? Heeft u ook nog een onderwijstip om met uw collega’s te delen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Rapport: ‘passend onderwijs geen doorslaand succes’

Toen zoveel mogelijk leerlingen naar het reguliere onderwijs gingen, waren de verwachtingen hooggespannen. Leerlingen met behoefte aan extra ondersteuning kregen die voortaan ‘gewoon’ in...