Home » NRO: Hoe buitenschools leren het leren binnen de school kan helpen

NRO: Hoe buitenschools leren het leren binnen de school kan helpen


Leerlingen leren niet alleen binnen de muren van de school. Ook daarbuiten zijn ze dagelijks, zowel bewust als onbewust, bezig met het opdoen van kennis en vaardigheden. Sporten, muziekles, verdieping in eigen interesses, lessen in de prille liefde en andere levenslessen. In het leven van een puber is het nooit saai. Maar wat kan dit buitenschoolse leren betekenen voor het leren binnen de school?


Dat zochten wetenschappers, verbonden aan Universiteit Utrecht, uit met een reviewstudie. Daaruit blijkt dat, om buitenschools leren van betekenis te laten zijn binnen de muren van de school, er sprake moet zijn van continuïteit. Dat wil zeggen: dat er continu enige vorm van verbinding is tussen de verschillende binnen- en buitenschoolse leeromgevingen van een leerling. Die continuïteit heeft namelijk een positief effect op schoolbetrokkenheid, interesseontwikkeling én de motivatie om verder te leren in de toekomst. Als dat niet het geval is – dus wanneer er sprake is van discontinuïteit – dan ervaren leerlingen vaak negatieve gevoelens, een verminderde betrokkenheid bij school en een grote kans op uitval.

Referentie: L.H. Bronkhorst, S.F. Akkerman, Continuities and discontinuities in learning across school and out-of-school contexts. Universiteit Utrecht, 2014

Lees verder:
Deze reviewstudie werd gefinancierd vanuit het fundamentele onderwijsonderzoek (PROO) van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Het onderzoeksrapport is nog niet beschikbaar. Wel kunt u vast verder lezen over de bevindingen uit de reviewstudie op de website van het NRO.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.