Home » NATUURlijk doe je zo

NATUURlijk doe je zo

Elke week vragen (en antwoorden) om de aarde een stukje groener te maken - Auteur: Patsboem! – illustrator: Wendy Panders

In dit boek, dat in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds gemaakt is, lees je samen met de kinderen hoe je de aarde elke dag een stukje groener kunt maken. Na het lezen van dit boek zijn jullie natuurgenieën, die een voorbeeld voor vele anderen kunnen zijn. Het boek is opgedeeld in 52 hoofdstukken. Je raadt het al: elke dag van de week wordt een boeiend thema uitgelicht: van plastic tot permafrost, van de titicacakikker tot vervoer en van woestijn tot koraal. Dit boek is geschikt voor iedereen, zelfs voor degene die denkt geen natuurliefhebber te zijn, want iedereen is natuur.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen!
  • Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar soms is de stof best pittig. Dieren die hun leefgebied kwijtraken, zeeën vol plastic en woestijnen met kleding: het zijn niet altijd de leukste onderwerpen. Gelukkig leent het boek zich uitstekend om samen te lezen en raak je zo samen geïnspireerd om zelf in actie te komen.
  • Het boek is zo opgedeeld dat je elke dag van de week iets voor kunt lezen. Je kunt er het hele schooljaar over doen, met af en toe een extra stukje (anders houd je over). Zo kun je zowel je goede voornemen halen (elke dag voorlezen in de klas) als meer te weten komen over natuur, klimaatverandering en duurzaamheid.
  • Leg het boek op de teamtafel als je het uit hebt. Ook je collega’s en hun leerlingen kunnen een stap in de groene richting zetten. Of houd het zelf en lees het volgend schooljaar weer voor.
  • De onderwerpen roepen NATUURlijk vragen op bij de leerlingen. Maak een eigen vraag-antwoordposter in de klas en wordt samen nóg wijzer over de natuur.
  • Lees de teksten, maar vergeet niet om stil te staan bij de mooie illustraties en foto’s.
  • Gebruik de thema’s als uitgangspunt voor een themaweek in de klas. Bedenk een ludieke actie, laat de kinderen iets maken bij het thema en laat zo veel mogelijk mensen zien dat het nu tijd is om de aarde te helpen.
  • Op de website van Wereld Natuur Fonds vind je lessen bij dit boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.