Lesideeen NaNoWriMo

NaNoWriMo
N

November is NaNoWriMo: National Novel Writing Month. In dertig dagen schrijven tienduizenden mensen van over de hele wereld een roman van 50.000 woorden. Jongeren nemen deel in hun eigen Young Writers Program, en in deze DOE MEE leest u hoe u met uw klas kunt meeschrijven.

Als we Malcolm Gladwell (Outliers) mogen geloven, moet je 10.000 uur besteden aan een vaardigheid om er in te excelleren. Mensen die ergens een talent voor hebben beginnen waarschijnlijk wel met een streepje voor, ze zullen in de aanvangsfase sneller mooi kunnen tekenen of pianospelen dan iemand zonder talent, maar daarna is het gewoon heel veel uren hard werken.

Dat veel van onze leerlingen moeite hebben met begrijpend lezen is bekend. Begrijpelijk schrijven is ook geen makkie en goed schrijven kunnen maar weinigen. Goed lezen en schrijven kennen een zekere samenhang. Mensen die veel lezen schrijven ook makkelijker en goede schrijvers hebben al heel veel gelezen. Omdat ze dat leuk vinden waarschijnlijk, maar soms ook gewoon omdat ze moesten en er al doende aardigheid in kregen. En beter werden.

NaNoWriMo biedt een enorme uitdaging aan goede en slechte schrijvers en iedereen ertussenin. De afgeronde periode (dertig dagen), de groepsgeest, het feit dat het niet kan mislukken (iedereen die de eindstreep van 50.000 woorden haalt is een winnaar en komt op de site) geeft veel energie en saamhorigheid. Na een maand is iedereen beter gaan schrijven, ook wie de eindstreep niet haalde. Eenvoudigweg door het maken van kilometers.

De centrale plaats van samenkomst is een website waar je je registreert, maar waar je ook je troost en inspiratie vandaan haalt als het moeilijk wordt. Want dat wordt het. Er doen heel veel jongeren mee in het Young Writers Program. Individuele leerlingen kunnen meedoen, maar er is ook een speciaal programma ontwikkeld voor schoolklassen. Dat programma zit heel goed in elkaar: er is een lessenplan voor docenten (Resources for Educators), er is een forum, er is peptalk en je kunt online je woordenaantal bijhouden. En je kunt er je eigen virtuele lokaal inrichten. Kies voor de ‘lesson plans’ Middle School Curriculum (ruwweg leeftijd 11-14) of High School Curriculum (leeftijd 13-18).

De programma’s zijn heel geschikt voor TTO, maar als je een beetje handig bent heb je zo een NaNoWriMo-project voor Nederlands gemaakt, met behulp van de lessen. Lees om al je voorbehouden kwijt te raken eerst eens de introductie. Begin in oktober al met voorbereidende lessen, richt je virtuele lokaal in, en schrijf zelf mee. Het is vaak ongelooflijk wat leerlingen voorelkaar krijgen en hoeveel onvermoede talenten je in je klas hebt. Niet vergeten: maak van 1 december een feestje.

Ik ga dit jaar weer meedoen en ik ga weer proberen mijn 1666 woorden per dag te halen. Geen dag overslaan! 3333 woorden is helemaal niet te doen, laat staan 5000 of meer als je drie dagen niks doet. Onthoud de belangrijkste tip: ga de eerste weken niet redigeren, zet je zelfkritiek uit en schrijf gewoon. Zeg dat ook keer op keer tegen je leerlingen: schrijf gewoon, het wordt vanzelf goed, later ga je schrappen en slijpen. Wie doet er nog meer mee?

 

1 REACTIE

  1. Je kunt natuurlijk ook met je klas samen een boek schrijven, dat iedereen maximaal twee keer aan de beurt komt om zijn 1666 woorden te schrijven. Dat geeft ook een mooi groepsproces, het verhaal wordt de klas en andersom. Ik ga het eens bespreken met collega’s. Als meerdere klassen meedoen is het nog leuker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Meer plezier in je werk: mini-pauzes nemen

Er is nog steeds een tekort aan leraren. Het kan zijn dat voortdurend andere klassen moet opvangen en ouders te woord staan als je...

Gelukkig nieuw schooljaar!

De zomervakantie is voorbij en wie aan het begin van het schooljaar samen met de leerlingen zorgt voor een fijne start, heeft daar de...

Wat is de impact van corona op mbo-studenten?

In de strijd tegen het coronavirus sluit half maart ook het mbo haar deuren. Vanaf dat moment volgen alle mbo-studenten digitaal onderwijs op afstand....