Po, vo of mbo Basisonderwijs Mindfulness: rust in de klas

Mindfulness: rust in de klas
M

En gaat het niet zoals ik wil. Dan doe ik dit… en alles staat stil… Als Tita Tovenaar dat zei, dan stond ook alles stil. Een truc die veel leerkrachten best onder de knie zouden willen hebben. Op sommige scholen lijken ze deze ‘truc’ door te hebben. Niet met een toverspreuk, maar met yoga en meditatie.

Dit artikel van Fabien van der Ham is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen en afkomstig uit het Praxisbulletin van april 2017. Praxisbulletin is een praktisch, onafhankelijk vakblad voor basis- en speciaal onderwijs en verschijnt 10 keer per jaar. Meer weten? Kijk op praxisbulletin.nl.

Op de Robert W. Coleman-school in Baltimore starten ze elke dag met yoga en meditatie. Dit is goed voor de concentratie en het geeft de kinderen positieve energie. Als een kind zich gedurende de dag misdraagt, wordt hij naar de meditatieruimte gestuurd. De resultaten zijn verbluffend: een vredige school. Tijd dus om zelf eens wat uit te proberen met de volgende tips.

Spelen in stilte

In het boek Spelen in stilte van Irma Smegen staat beschreven hoe je mindfulness kunt toepassen in de klas. Het is een praktisch boek dat nergens zweverig wordt. Met deze fantasierijke mindfulness-oefeningen leren kinderen hoe ze tot rust kunnen komen. Een aanvulling op het boek kunnen de kaartensets van Helen Purperhart zijn. Zij is gespecialiseerd in kinderyoga en maakt kaartensets zoals ademspelkaarten, kinderyogakaarten, kindermeditatiekaarten en energizerkaarten.

Wie ben ik?

Zelfkennis kan bijdragen aan meer rust in de klas. Dit kan ontwikkeld worden met de Hooggevoeligheid speel- en coachingskaarten voor kinderen van 248media uitgeverij. Hierop staan opdrachten die bruikbaar zijn voor alle kinderen. Bijvoorbeeld: noem een oneerlijke situatie die jij hebt meegemaakt. Wat deed je? Hoe reageerde je? De kinderen kunnen even over deze vraag even nadenken in stilte. Wie wil, mag vervolgens zijn gedachten delen, maar het hoeft niet.

Filosoferen over jezelf

Je kunt ook op een filosofische manier zelfonderzoek doen. Dan probeer je het individuele te overstijgen en tot meer universele ideeën over identiteit te komen. Download voor deze lestip over meer zelfinzicht de praatkaartjes Wat hoort bij mij? van praxisbulletin.nl en volg onderstaande stappen:

  • Teken in drie minuten een snel zelfportret.
  • Teken in drie minuten bij je zelfportret iets wat echt bij jou hoort.
  • Bespreek de praatkaartjes.

Op de praatkaartjes staan dingen zoals ‘mijn schoenen’, ‘mijn slaapkamer’, ‘mijn vrienden’ en ‘mijn talenten’. De kinderen leggen aan de hand van de kaartjes uit waarom ze vinden dat dit bij hen hoort. Meer lezen? Download nu het complete artikel uit Praxisbulletin!

Hoe creëer jij rust in de klas? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

3 REACTIES

  1. Ik heb, als mindfulnesstrainer voor kinderen, jongeren en volwassenen, een studiereis gemaakt naar de Holistic Life Foundation in Baltimore ter voorbereiding op de ontwikkeling van mijn eigen lesmethode “Veerkracht”. Met dit lesprogramma voor leerlingen van groepen 1 t/m 8 heb ik in 2019 een pilot uitgevoerd op een Amsterdamse basisschool. Deze pilot is i.s.m. de Universiteit van Amsterdam, Research Institute Child Development and Education wetenschappelijk onderzocht. De eerste resultaten zijn hoopvol. Ik zoek een basisschool, doe open staat om Veerkracht samen met mij verder te ontwikkelen. Kijk voor meer info op http://www.mindfulmoment-onderwijs.nl

  2. Super fijn! Ik combineer het met snoezelen. Zo fijn! Ik ga zeker nog het boek lezen kende ik nog niet.
    Rust is heel erg belangrijk in de opvoeding en ontwikkeling van een kind. Als ik een snoezel hoek opzet in de klas mag ik die nooit meer ophalen van de kinderen ze geven zelf aan rust te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

5 manieren om de klas stil te krijgen

Aan het begin van de les de klas stil krijgen is en blijft een kunst. Vaak gaat het goed, maar soms vergt het de...

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

Meer plezier in je werk: mini-pauzes nemen

Er is nog steeds een tekort aan leraren. Het kan zijn dat voortdurend andere klassen moet opvangen en ouders te woord staan als je...