Home » Meester van de maand december 2019: Bertus Meijer

Meester van de maand december 2019: Bertus Meijer

School:K.C. het Krijt in Assen
Geeft les aan: combigroep 7/8
Aantal jaar voor de klas:37 jaar


Meester Bertus schrijft columns en verzamelt leuke en praktische ideeën voor het onderwijs en publiceert ze op zijn Facebookpagina Onderwijsenzo

Je ben beheerder van Onderwijsenzo, wat is dat?

Dat is een Facebookgroep. Ooit ben ik daaraan begonnen als naslagwerk voor mezelf. Ik wilde leuke ideeën die ik op internet tegenkwam bewaren en ik dacht: laat ik dat via Facebook doen. Puur voor mezelf. Maar plotseling kreeg ik volgers, steeds meer.
Ik plaats er knutseltips voor groep 1 tot en met 8, maar ook bijvoorbeeld columns die ik zelf schrijf. Onderwijsenzo bestaat nu ruim vijf jaar en zelfs ouders volgen hem.

Hoeveel volgers heb je?

Ik heb 58.000 volgers. Als ik het zeg… denk ik zelf ook: wauw!

Wat is het succes?

Alles wat ik deel is gratis, zoals een site met gratis werkbladen. Het is een praktische en vriendelijke groep. Er zijn geen vervelende discussies. Ik denk dat dat komt doordat ik me meningloos opstel. En ik plaats veel: elke dag twee keer. Dat kost nu weinig tijd meer, want ik verkeer inmiddels in de luxepositie dat mensen mij dingen aanleveren.

Grappig, op je LinkedIn noem je jezelf ‘schoolmeester’? Is dat geen heel ouderwetse functieomschrijving?

Het is een geuzennaam. Ik zie mezelf als een ouderwetse, degelijke schoolmeester. Zo een waarbij kinderen graag komen en zich veilig voelen. En die de kinderen naar huis laat gaan met een duidelijk beeld van wat ze die dag geleerd hebben. Ik ben een verteller. Ik raak niet in paniek als het digiboard uitvalt. Ik hoef mezelf niet zo nodig ‘coachend leraar’ te noemen of zo. Maar ik ben ook modern, hoor! Ik ben voor vernieuwen als het onderwijs er beter door wordt. Maar geen vernieuwen om het vernieuwen.

Je schrijft columns en artikelen en je houdt een mediaplatform bij. Wil je niet stiekem journalist worden?

Nee, ik vind omgaan met volwassenen niet leuk. Ik heb er geen geduld voor. Kinderen zijn zo veel leuker. Ik ben ook wel eens gepolst voor een directiebaan. Dat is niet aan mij besteed.

Hoe combineer je een baan als leerkracht met al die schrijfactiviteiten? Is dat niet druk?

Haha, ik heb ook nog een paardenfokkerij! Ach, ik vind het wel meevallen. Ik kijk nooit tv, dat scheelt veel tijd. Ik ben een onderwijsdier. Het gaat me aan het hart wat er aan de hand is in het onderwijs… al die onrust, discussies, werkdruk en het lerarentekort. Ik wil een positief steentje bijdragen.

Wat wil je andere leerkrachten meegeven?

Geef maar les en de rest is ruis.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op Onderwijsenzo?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.