Home » Links week 46

Links week 46

Er is veel te doen rond leerstijlen, op onderwijsvanmorgen schrijven we vanaf het begin artikelen over leerstijlen en begin volgend jaar starten we met een nieuwe serie over Meervoudige Intelligenties. Wie zijn kennis alvast wil ophalen kan terecht op de yurl (‘webje’) van Jack Nowee die helemaal ingericht is rond MI. Wie zijn eigen dominante intelligenties wil ontdekken (voor volwassenen en leerlingen vanaf een jaar of 14,15) of die van zijn leerlingen (vanaf groep 7) kan een gratis online test doen.

 

Margreet van den Berg is de week met een helder stukje proza begonnen dat zich laat samenvatten als: open content is goed en heeft de toekomst maar laten we nu dan ook leren om daar curricula mee te bouwen: Open content, een bak met bouwstenen. Ik kan dat helemaal onderschrijven. Weet uit mijn praktijk als leermiddelenmaker maar al te goed dat de plaats van een les in het curriculum nauw luistert. Dat je er altijd naar streeft om de verschillende lijnen optimaal bij elkaar te laten komen: onderwerp, niveau, gekozen didactiek, instructietaal, verwerking, reflectie, ondersteunende theorie of juist nog even niet. Het moet een mooi organisch geheel vormen. Wie die vaardigheid niet beheerst of die tijd niet tot zijn beschikking heeft zal de leermiddelendatabanken misschien laten voor wat ze zijn. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen met het samenstellen van een evenwichtig curriculum met open content, ik wil daar graag over schrijven. Stuur uw mail naar de redactie!

 

Dit weekend voegde André Manssen weer een paar lezenswaardige woorden toe aan zijn yurls-pagina. Een yurl is niks anders dan een pagina met handige links, maar zo’n pagina kan zo ingericht worden dat het weer een netwerk vormt van pagina’s van anderen. Manssen schrijft vooral over het gebruik van ict in het basisonderwijs maar zijn pagina over yurls is voor iedereen die een yurl wil maken en direct de fijne kneepjes mee wil krijgen heel nuttig.

Het Vlaamse Klasse is een onderwijsblad plus: een massa artikelen, filmpjes (TV Klasse), en links, voor leerlingen, docenten én ouders.  Volgende maand viert Klasse zijn 20-jarig bestaan met nummer 200 van het tijdschrift. Lees ook de een mooie artikelenreeks over Leraren met passie.

Klasse haalt zijn inspiratie van het Engelse Teachers TV. Ik heb daar gebiologeerd gekeken naar een inspirerend en instructief filmpje over een jonge Australische aardrijkskundedocente (Praise and Preparation, kijk bij Secondary top 10 Channel) die haar leerlingen heel veel structuur en veiligheid en positieve feedback biedt en toch als een tierelier door de stof lijkt te gaan.

 

Voor biologie heb ik mooi materiaal gevonden op Learn Genetics. Leer om te beginnen bijvoorbeeld hoe groot een cel is en bekijk de binnenkant van een cel. En de rest. Prachtig materiaal. Nog meer biologie: Bioclips.  Filmpjes van celdelingen, chromosomen en spermatozoïden die uitgerust zijn met een achterlichtje. Maar ook O as Origin een grappig Engelstalig tekenfilmpje over het ontstaan van de aarde en het leven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.