Thema Digitaal onderwijs Links week 28 (2)

Links week 28 (2)
L

Deze week veel duurzaamheid onder de links. Op 9 september is het de Dag van de Duurzaamheid. Ziehier wat er allemaal te doen is.

Op woensdag 27 mei is “Welvaarders, pioniers van de nieuwe wereld” gelanceerd. Welvaarders is een uniek interactief spel: een getekende comic afgewisseld met bewegend beeld, een spannende verhaallijn en interactieve puzzels. Het spel richt zich op jongeren van 15 tot 22 jaar en heeft tot doel hen te interesseren voor fairtrade. De virtuele wereld in Welvaarders kent dezelfde vraagstukken als in onze wereld op het gebied van economie en handel, arm en rijk. Het spel is ontwikkeld door Little Chicken Game Company in samenwerking met de Wereldwinkels. Speel het spel op: www.welvaarders.nl

 

Op de site van de Rode Planeet zag ik een bericht over Plugwise, een systeem waarmee via de eigen computer het stroomgebruik van elk stopcontact kan worden geregistreerd. Je kunt zo je stroomgebruik analyseren maar er kan nog meer mee: stroomverslindende apparaten als boilers en koffie-automaten kunnen er ’s nachts mee worden uitgeschakeld. Verder kan lekkende reststroom tot vrijwel nul worden gereduceerd. Het systeem is ideaal voor iedere school die wil bezuinigen op stroomgebruik. De Rode Planeet ontwikkelt projecten voor po en vo met Plugwise waarmee leerlingen alles leren over stroomgebruik en de mogelijkheden dat te beperken. Scholen met interesse kunnen contact opnemen via info@drp.nl.

Bent u zich aan het oriënteren op de maatschappelijke stages van het komend schooljaar? Kijk dan eens bij Scholen voor duurzaamheid. Scholen voor Duurzaamheid biedt maatschappelijke projecten gericht op jongerenparticipatie bij de inrichting en het beheer van hun leefomgeving. De projecten bieden een invulling voor maatschappelijke stages die volledig voldoen aan de richtlijnen van het ministerie van OC&W. Door zich te verdiepen in inrichtings- en beheersvraagstukken leren leerlingen tijdens hun maatschappelijke stage werken met biologische en geografische begrippen. Vakinhoud wordt concreet en tastbaar in een natuurlijke context.

Toch ook weer even iets over Twitter. Jane Hart, die ik ken door haar tweets als c4lpt legde vorig jaar een lijst aan van ‘education professionals’ die je kunt volgen via Twitter of hun websites of blogs.  Ik zou zeggen: volg ze niet allemaal tegelijk, maar kies er een paar uit, wissel nog eens. Je steekt er altijd iets van op! En van Jane Hart zelf ook.

En wie nog niet weet wat Twitter is of wat je ermee kunt vond ik weer een aardig filmpje met duidelijke uitleg (in het Engels) op dontwasteyourtime.co.uk

Bambooapps ontwikkelde Keep your Word, een programma dat ongeveer hetzelfde doet als ons eigen WRTS. Een programma om woorden en zinnen mee te leren dus. Keep Your word is alleen geschikt voor de Mac, en er is nu een app voor de iPhone.

Kan niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden: mediawijsheid. Help je leerlingen om mediawijs te worden met Mediawijzer. ‘Hoe presenteer je je op hyves? Hoe eerlijk moet je zijn? Moet je alles geloven wat de media over je idolen melden? Wat kunnen we leren van professionals? Kortom: hoe manage je jouw imago? Via deze site krijg je antwoorden op al je vragen.’

14.000 collega’s meldden zich al bij de IB-groep om een beroep te doen op de lerarenbeurs. De Tijdelijke regeling lerarenbeurs voor scholing is inmiddels vervangen door een nieuwe Regeling lerarenbeurs. Er zijn wat wijzigingen: de belangrijkste verandering is dat docenten niet meer verplicht zijn om ieder studiejaar 30 ECTS te overleggen en een jaar langer de tijd krijgen om de studie af te maken. Deze veranderingen gelden ook voor lopende beurzen. Ook komen nu premasters of schakelprogramma’s in combinatie met de daaropvolgende masteropleiding in aanmerking voor subsidie.

Het is nog steeds het Jaar van de Sterrenkunde. Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies.

Voor nu: volg de Tour op Google Earth!

En als je je collega’s in de vakantie al te zeer mist ga je kleppen in de ‘yackall onderwijs room’. Het is er nog een beetje stil. Je kunt ook er een eigen kletskamer aanmaken natuurlijk.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Corona covid-19-pandemie: TED-Ed@Home

Het onderwijs laat momenteel zien veerkrachtiger dan ooit te zijn, waarvoor hulde. Om de miljoenen leerlingen, ouders en leraren die door de Covid-19-pandemie zijn...